Hoe een Mac resetten voor de verkoop

Voordat we een Mac verkopen zijn er een paar dingen die we moeten doen. Controleer eerst of de functie Activeringsvergrendeling niet is geactiveerd en reset vervolgens het systeem

Voordat we een gebruikt elektronisch apparaat verkopen moeten we het terugzetten naar de fabrieksinstellingen, waarbij alle gegevens en alle aangepaste instellingen die we in de loop van maanden of jaren hebben toegepast, worden gewist. Als we een smartphone of pc verkopen zonder hem te resetten, ‘geven’ we ook onze persoonlijke gegevens weg die in het geheugen zijn opgeslagen.

De operatie duurt uiteindelijk hooguit een minuut of tien, maar beschermt wel onze privacy en persoonlijke gegevens. In sommige gevallen kan het echter nodig zijn er wat meer tijd aan te besteden. Als u zich bijvoorbeeld afvraagt hoe u uw Mac kunt resetten voordat u hem verkoopt, moet u bepaalde beveiligingsfuncties uitschakelen die uw Apple computer beschermen in geval van diefstal of verlies. Als je dit vergeet te doen, zal iedereen die een gebruikte Mac koopt deze nooit kunnen gebruiken.

Waarom het resetten van nieuwe Macs ingewikkelder is

De “fout” is de T2-beveiligingschip, die sinds 2018 in Apple-computers is geïnstalleerd. Deze chip werd vanaf januari 2018 geïntroduceerd op de iMac Pro en, geleidelijk, op alle andere pc’s (desktops en laptops) die in Cupertino zijn ontworpen. De functies van de T2-chip zijn veelomvattend: naast het beheer van verschillende hardwarecomponenten van het apparaat, codeert de chip alle informatie op de harde schijf, zodat deze niet kan worden gelezen als iemand de computer en dus ook de harde schijf in handen zou krijgen.

Daarnaast beheert de T2-chip ook inloggegevens en slaat deze veilig op. Deze functie, Activation Lock genaamd, zorgt ervoor dat de MacBook of iMac alleen opstart als de Apple ID-gegevens zijn ingevoerd, zelfs als het apparaat is teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Het is een beveiligingsfunctie die voorkomt dat hackers of eenvoudige dieven toegang krijgen tot het apparaat in geval van diefstal, maar het kan een beetje lastig zijn als u de pc wilt verkopen.

Hoe schakelt u Mac-activeringsslot uit

Het uitschakelen van activeringsslot vereist gelukkig niet veel kennis of moeite. Ten eerste, laten we ervoor zorgen dat het geactiveerd is. Klik op het appelbolletje in de linkerbovenhoek en klik vervolgens op Over deze Mac. Kies hier Systeemrapporten en zoek naar de regel “Activeringsvergrendeling”: u komt te weten of de functie is ingeschakeld of niet.

Als dit het geval is, opent u Computerinstellingen, klikt u Apple ID en vervolgens iCloud. Zoek naar Zoek mijn Mac en vink het uit. Meld u nu af bij uw Apple ID en de functie zal permanent worden uitgeschakeld.

Hoe de Mac resetten

U kunt nu verdergaan met het resetten van uw Mac naar de fabrieksinstellingen. Start uw computer opnieuw op en zodra u het geluid van het opstarten van het systeem hoort, drukt u op de toetsen ‘Command’ en ‘R’ en houdt u deze ingedrukt totdat u het afgebeten apple logo ziet. Na een paar seconden wordt de herstelmodus gestart. Kies hier Herinstalleer MacOS en het systeem zal de schijf initialiseren en beginnen met het downloaden van de laatste versie van het besturingssysteem en het dan vanaf nul installeren.