Wat is iCloud Drive en verschillen met iCloud

Een andere gratis opslagdienst van Apple, gebaseerd op iCloud, is iCloud Drive: hier is wat het is, hoe het werkt en wat de verschillen zijn met iCloud.

Veel Apple-gebruikers, vooral degenen die onlangs het universum van de gebeten appel hebben benaderd, hebben de neiging om erg in de war te zijn over de verschillen tussen iCloud en iCloud Drive. Wat is iCloud Drive in het bijzonder, is een vraag die vaak centraal staat in de grootste twijfels over de werking van de diensten die het Amerikaanse bedrijf ter beschikking stelt van zijn klanten, mede door een klimaat van verkeerde informatie dat nog steeds zweeft over de wereld van opslag “in de wolken”. In deze gids zullen we daarom de aard van deze platforms ontdekken, waar ze voor worden gebruikt en wat er moet gebeuren om er het beste uit te halen op elk toestel van Cupertino dat we in ons bezit hebben. Een eenvoudigere manier dus om de cloud-opslagdienst te benaderen, handig om al onze documenten en gegevens meer in het algemeen online op te slaan.

iCloud Drive: wat is het en hoe werkt het

Wat is iCloud Drive dan? Simpel gezegd is het een cloudopslagdienst op basis van iCloud, zelf een native dienst van Apple apparaten. Het lijkt sterk op het bekende DropBox en vergemakkelijkt het proces van het delen van gegevens tussen verschillende apparaten, door ze op het netwerk op één enkele plaats op te slaan en ze snel en intuïtief beschikbaar te maken. Om er gebruik van te maken, en dus iCloud in staat te stellen alle documenten te synchroniseren die naar deze dienst worden geüpload, is het absoluut noodzakelijk om iCloud-back-up in te schakelen en vervolgens de vermelding iCloud Drive te activeren.

U kunt dit snel controleren door naar de “Instellingen” van het iOS-systeem te gaan, herkenbaar aan een tandwielsymbool, en op uw gebruikersnaam te tikken, om vervolgens naar de vermelding “iCloud” te gaan. Controleer vervolgens of iCloud Drive actief is in het gedeelte Apps die iCloud gebruiken.

De gratis beschikbare opslagruimte is, zoals sommigen van u wellicht al weten, beperkt tot slechts 5 GB. Het is echter mogelijk gebruik te maken van de opslaguitbreidingsplannen van het bedrijf, die verschillende bedragen kosten, afhankelijk van de gebruiksperiode en de hoeveelheid gegevens die u wilt opslaan. Als je iCloud Drive eenmaal hebt geactiveerd met het pakket van je voorkeur, is de eigenlijke bediening vrij eenvoudig, zelfs voor degenen die niet bepaald nerds zijn.

Je kunt het op iOS-apparaten gebruiken door rechtstreeks naar de standaard Bestands-app te gaan, die al op het apparaat aanwezig is en naar believen opnieuw kan worden geïnstalleerd. Er zijn twee schermen in de app: het eerste, genaamd Recents, toont alle documenten die u onlangs hebt geopend; het andere, Browse, geeft toegang tot alle bestanden die u hebt geüpload naar de cloudopslagdienst. Door op ‘Bladeren’ en ‘iCloud-schijf’ te tikken, kunt u vervolgens alle documenten bekijken die u eerder op het netwerk hebt opgeslagen.

Documenten kunnen ook worden gedownload. Tik gewoon op het document met het cloud-symbool en de pijl naar beneden om het downloaden naar uw toestel te starten. Op die manier zullen de bestanden zowel online als wanneer u offline bent toegankelijk zijn. En dat niet alleen, telkens wanneer u het betreffende document gaat openen kunt u het naar believen delen in andere toepassingen. De procedure bestaat uit het indrukken van de knop met het symbool voor delen en vervolgens het selecteren van de app waarnaar we het bestand willen doorsturen.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat iCloud Drive ook toegankelijk is via de browser. Het enige wat u hoeft te doen is verbinding maken met de officiële iCloud website, inloggen met uw Apple ID (e-mail en wachtwoord) en op de knop met het pijlsymbool drukken om in te loggen. Als u de vermelding “iCloud” selecteert, ziet u alle documenten die u hebt opgeslagen, die u ook naar uw computer kunt downloaden.

iCloud en iCloud Drive: de verschillen

Nu u weet wat iCloud Drive is en hoe het werkt op iOS-apparaten, en meer, zult u begrijpen dat iCloud essentieel is om te gebruiken. Het is geen toeval dat ze allebei te maken hebben met Cloud-opslag op Apple-producten, waarbij alle opgeslagen informatie tegelijkertijd op de twee platforms ‘reist’. iCloud wordt alleen gebruikt om onze bestanden te synchroniseren en informatie op Apple-apparaten op te slaan, terwijl iCloud Drive speciaal is ontworpen om continuïteit te geven aan het delen en interactie mogelijk te maken tussen verschillende apparaten in ons bezit, zonder de noodzaak om afzonderlijke bestanden te kopiëren en te verzenden op langzamere en omslachtigere manieren. Om het duidelijker te maken: we kunnen een Pages-bestand gemakkelijk halverwege op onze Mac-computer laten staan, het naar iCloud Drive verplaatsen en het later op onze iPhone weer ophalen, waar we ook zijn.