Windows 10, waarom iedereen Windows Defender Offline zou moeten gebruiken

Dit is een beveiligingstool waarmee u anti-malware scans offline kunt uitvoeren, dat wil zeggen voordat uw computer het besturingssysteem laadt

Microsoft heeft altijd geprobeerd om zijn besturingssysteem veilig te maken, zoals blijkt uit de frequente updates die voor Windows 10 zijn uitgebracht. Een van de meest effectieve tools voor het detecteren en verwijderen van malware, virussen en andere infecties van uw computer is Windows Defender Offline.

Windows Defender is het standaard beveiligingssysteem op het besturingssysteem van Microsoft. Het werkt als een normale antivirus, analyseert de PC in real time en blokkeert de uitvoering van mogelijke kwaadaardige programma’s. De offline versie biedt een hogere mate van bescherming, omdat deze werkt voordat het besturingssysteem is geladen. Zoals bekend treedt malware in werking zodra Windows wordt opgestart, wijzigt het bepaalde processen en schakelt het soms de antivirussoftware zelf uit. Daardoor wordt het voor het beschermingsprogramma moeilijk om ze te vinden en te elimineren. Windows Defender Offline scant op malware voordat de computer Windows 10 opstart, dat wil zeggen wanneer het virus zich nog in een ‘slapende’ fase bevindt.

De offline tool is daarom een soort verbeterde uitbreiding van Windows Defender, die bij veel gelegenheden van pas komt. Het is raadzaam het antivirus te starten wanneer bijvoorbeeld Windows Defender een infectie op de machine detecteert. En dat niet alleen. We kunnen ook Windows Defender Offline draaien om een preventieve analyse uit te voeren, vooral als we vermoeden dat onze computer door malware is aangetast. Hoe gebruik je het? Het is heel simpel. Er zijn een aantal snelle stappen te volgen. Hier leest u wat ze zijn.

Hoe gebruikt u Windows Defender offline

Ga naar uw Windows Defender-instellingen. Weet je niet hoe? Typ in ‘Zoeken in Windows’ (de zoekbalk linksonder) ‘Windows Defender Security Center’. Zoek en selecteer vervolgens op het volgende scherm “Virus and threat protection” en klik op “Scan history”. Nu moet u eerst klikken op “Geavanceerde scans” en vervolgens op “Windows Defender Offline”.

Het enige wat u nu nog hoeft te doen is klikken op “Scannen”. De computer wordt opnieuw opgestart en Windows Defender Offline voert de anti-malware-analyse uit, die maximaal 15 minuten kan duren.

Om te zien of het hulpprogramma bedreigingen heeft gevonden en geëlimineerd, moet u teruggaan naar het “Windows Defender Beveiligingscentrum”, “Bescherming tegen virussen en bedreigingen” selecteren, klikken op “Scangeschiedenis” en ten slotte op “Volledige geschiedenis weergeven”.