Wat zijn de verschillen tussen Waze en Google Maps

Waze en Google Maps zijn verschillend, maar vergelijkbaar: daarom is het een goed idee om ze allebei te gebruiken

Google Maps is de navigatie-app die niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven, maar Waze wordt voortdurend verder ontwikkeld en wordt steeds krachtiger, mede dankzij zijn unieke kracht: de gemeenschap van 140 miljoen “wazers” die bijdragen aan de ontwikkeling en het bijwerken van de kaarten met continue verkeerswaarschuwingen en alternatieve routes.

Beide apps zijn eigenlijk ontwikkeld door Google: Big G kocht Waze in 2013, maar besloot nooit om het te integreren in Maps, en gaf er de voorkeur aan om een aparte app te behouden om de rijkdom van de gemeenschap niet te verliezen. Toch heeft Google Maps een beetje Waze in zich, net zoals Waze een beetje Maps in zich heeft: de twee navigatie-apps vullen elkaar aan en versterken elkaar, in een combinatie die voor de meesten onbekend is, maar zeer effectief. Hier leest u hoe Waze en Maps op elkaar lijken, hoe ze verschillen en waarom het, alles welbeschouwd, geen slecht idee is om ze allebei te gebruiken als u een navigatie-app nodig hebt.

Google Maps: sterke punten

De belangrijkste kracht van Google Maps is zijn alomtegenwoordigheid: het is nu moeilijk om een punt op de wereld te vinden dat niet door Google Maps wordt gedekt. Het is zelfs moeilijk om gebieden te vinden waar Street View niet beschikbaar is, aangezien Google zijn verkenners met alle mogelijke middelen, zelfs te voet, de wereld heeft rondgestuurd.

De afgelopen jaren is Maps ook verrijkt met een augmented reality-laag, Live View, die nog maar een paar dagen geleden verder is uitgebreid. Kaarten bieden ook realtime verkeersinformatie en alternatieve routes. En hier vinden we het eerste contactpunt tussen Waze en Maps: de meeste rapporten over ongevallen en vertragingen die Maps gebruikt om de aanwijzingen te formuleren die we op de kaart vinden, komen van de wazers.

Op Google Maps is het ook mogelijk een complete reis te plannen dankzij de aanwijzingen niet alleen over de wegen die met de auto moeten worden afgelegd, maar ook over het lokale openbaar vervoer en over het lucht- en spoorvervoer.

Waze: de sterke punten

Je kunt geen Waze zeggen zonder wazers te zeggen: er zijn er 140 miljoen in 185 landen over de hele wereld en ze maken elke maand meer dan 60 miljoen meldingen over vertragingen in het verkeer en ongevallen. Meer dan een half miljoen redacteuren brengen maandelijks meer dan 53 miljoen wijzigingen aan in Waze-kaarten.

En hier komen Waze en Maps weer samen: om kaarten te bewerken kunnen redacteuren ook informatie van Street View gebruiken, wat erg handig is om de nauwkeurigheid van de informatie op de kaarten te controleren.

Waze is beschikbaar in 56 verschillende talen, dankzij het werk van 550 vertalers, en is altijd up-to-date, dankzij de feedback van 30.000 Android- en 20.000 iOS-bètatesters.

Beter Waze of Google Maps?

Google Maps en Waze zijn dus gelijk en verschillend tegelijk, en ze vullen elkaar aan en verbeteren elkaar. Maar wat is beter om te kiezen, tussen het ene en het andere? Waarschijnlijk helemaal niet: beide downloaden en gebruiken is het beste wat je van een navigatie-app kunt verlangen.