Hoe ondertitels toevoegen op YouTube

Wil je weten hoe je ondertitels op YouTube weergeeft? Wat is hun functie? Hoe pas je ze aan? Lees dit artikel!

YouTube is een van ’s werelds toonaangevende platforms voor het publiceren van video’s en wordt door miljoenen gebruikers over de hele wereld gebruikt, niet alleen om video’s te bekijken, maar ook om hun eigen video’s te publiceren, waarbij zij vaak gepersonaliseerde kanalen creëren waarop zij door hun volgers kunnen worden gevolgd. Voor nieuwkomers doet zich echter vaak een probleem voor: het bekijken van video’s in een vreemde taal waarvan de betekenis niet wordt begrepen.

De ondertitelfunctie op YouTube

De mogelijkheid om ondertitels toe te voegen aan je favoriete YouTube-video’s is een heel interessante en nuttige optie waarmee elke gebruiker zich niet laat tegenhouden door de barrière van een onbekende vreemde taal, zonder dat hij een polyglot hoeft te zijn. Het is vooral nuttig wanneer het gaat om minder bekende talen: terwijl de meeste mensen Engels kennen, kan de situatie erg moeilijk worden wanneer men geconfronteerd wordt met video’s in talen als Chinees of Russisch. Het inschakelen van de ondertitelfunctie op YouTube is echter relatief eenvoudig, en je hoeft geen apps te downloaden of te installeren op je apparaten.

Hoe ondertitels toevoegen op YouTube

Om ondertitels op YouTube toe te voegen, moet je je eerst bij YouTube aanmelden met je Google-account, omdat je geen gebruik kunt maken van deze optie als je niet bent aangemeld. Als u niet bent ingelogd, kunt u geen gebruik maken van deze optie. U hoeft alleen maar toegang te krijgen tot uw profiel, dat gekoppeld is aan uw Google-profiel, door rechtsboven op ‘Aanmelden’ te klikken en uw Google-gegevens in te voeren. Eenmaal ingelogd, zoekt u de film waarvan u de ondertitels wilt bekijken, u moet klikken op de witte rechthoek zichtbaar rechts onderaan het scherm van de video (uiteraard indien beschikbaar). Dit zal voldoende zijn om de ondertitels onmiddellijk in te schakelen. Als de weergegeven taal echter niet de taal is die je wilt en je de ondertitels op YouTube in het Italiaans wilt zien, moet je op het pictogram ernaast klikken, dat in de vorm van een tandwiel, waar de instellingen beschikbaar zijn: hier verschijnt een vervolgkeuzemenu waaruit je vervolgens het item Ondertitels kunt aanklikken. U zult dan uw taal kunnen kiezen uit de beschikbare talen. Als het Italiaans er niet bij staat, klik je gewoon op de optie “automatische vertaling” en kies je de taal waarin je de ondertitels wilt laten vertalen. Hiermee start u de automatische ondertiteling op Youtube.

Ondertiteling op Youtube aanpassen

Als u de ondertiteling op Youtube verder wilt karakteriseren, hoeft u maar een paar eenvoudige stappen uit te voeren. In hetzelfde menu van de ondertitels is er ook een tabblad “Opties”, van waaruit u de ondertitels nog meer kunt aanpassen: u kunt het lettertype kiezen dat moet worden weergegeven, de grootte en de kleur ervan. Bovendien kunt u ook de achtergrond van de ondertitels aanpassen, de kleur en de ondoorzichtigheid ervan bepalen, en dezelfde kenmerken voor het venster en de stijl en ondoorzichtigheid van de tekens bepalen.

Nieuwe ondertitels toevoegen op YouTube

Voor gebruikers die bijzonder getalenteerd zijn in vertalingen, is er zelfs de mogelijkheid om een nieuwe taal toe te voegen voor de YouTube-ondertitels van video’s van andere mensen. Hoe doe je dat? Het volstaat de weergave van de ondertitels van de betrokken video in te schakelen, vervolgens te klikken op het symbool van de instellingen (in de vorm van een tandwiel), vervolgens te klikken op “ondertitels” en dan te kiezen voor “Ondertitels toevoegen”: dit is niet altijd beschikbaar, dus ondertitels kunnen alleen worden toegevoegd als de oorspronkelijke instellingen van de video dit toelaten. Zodra dit is gebeurd, wordt een nieuw scherm geopend, waar u eerst de taal moet kiezen die u wilt toevoegen. U moet dan de cursor van de video verplaatsen naar het gedeelte waar u de tekst wilt invoegen en tenslotte de juiste vertaling invullen in een vak dat links verschijnt. Deze stappen worden herhaald voor alle ondertitels die u wilt toevoegen, waarna u, wanneer u klaar bent met bewerken, op de knop “verzenden” moet klikken.

Het is ook mogelijk de reeds aanwezige ondertitels te verbeteren, wederom vanuit het scherm “ondertitels toevoegen”: door een bestaande taal te selecteren, kunt u de reeds aanwezige ondertitels bewerken, door op het bewerkvakje te klikken. Natuurlijk zal het portaalteam dan controleren of de YouTube-ondertitels die u hebt toegevoegd, in orde zijn. Als de wijzigingen worden aanvaard, zullen ze binnenkort onder de video verschijnen.