Hoe begin je een chat op Instagram Direct

Chatten met Instagram Direct is eenvoudig, of je nu op een smartphone of een pc zit: je kunt berichten, gifs en meer versturen.

Instagram is nu een enorm populair sociaal netwerk dat net zo’n onderdeel van ons dagelijks leven is als Facebook. De sociale netwerksite heeft meer dan een miljard actieve gebruikers en is het op twee na populairste sociale netwerk ter wereld. In eerste instantie opgericht voor liefhebbers van fotografie, wordt het nu gebruikt door haar leden om hun verhaal te vertellen door middel van beelden, in contact te komen met andere gebruikers door het plaatsen, delen en liken van visuele content.

Het is mogelijk om foto’s en video’s te plaatsen, live video’s uit te zenden en tijdelijke content te publiceren via Stories om in contact te komen met verschillende doelgroepen voor verschillende doeleinden. Sommige mensen gebruiken Instagram om in contact te blijven met hun vrienden, anderen om hun levensverhaal te vertellen en weer anderen voor promotiedoeleinden. Interactie met gebruikers kan op verschillende manieren plaatsvinden, bijna altijd openbaar, maar het sociale netwerk biedt gebruikers ook een privéplek om inhoud te delen en te chatten: Instagram Direct.

Instagram Direct: gebruiksaanwijzing

Alle interacties die je op Instagram hebt, zijn in wezen openbaar, wat betekent dat als je een foto deelt, een opmerking plaatst of de inhoud leuk vindt, zowel je volgers als de eigenaar van de inhoud deze zullen zien. Hoewel het sociale netwerk de mogelijkheid heeft verwijderd om de “likes” te zien die volgers op andere inhoud zetten, kun je nog steeds de namen zien van gebruikers die een bepaalde foto of video leuk hebben gevonden. U kunt er echter ook voor kiezen om op een meer persoonlijke manier met andere gebruikers te communiceren, door met een of meer mensen te chatten via een direct bericht. Deze functie heet Instagram Direct of DM (direct message) Instagram.

Het eerste wat je moet doen om te kunnen chatten op Instagram is natuurlijk de app geïnstalleerd hebben op je apparaat (of dat nu een smartphone of een tablet is). De app is beschikbaar voor alle mobiele telefoons en tablets met Android-, iOS- en Windows-besturingssystemen. Als u een van de weinigen bent die Instagram nog niet heeft geïnstalleerd, ga dan naar Google Play of de App Store, zoek naar de naam van de app en download hem.

Als u de app eenmaal hebt geïnstalleerd, moet u zich eerst aanmelden of eventueel registreren bij het sociale netwerk en mensen toevoegen die u kent, vrienden, familie of publieke figuren en mensen die u leuk vindt en graag zou willen volgen. Zodra je dit proces hebt voltooid (indien nodig), kun je eindelijk beginnen met chatten op Instagram Direct.

Nadat u de startpagina van de toepassing hebt geopend, drukt u op het papieren vliegtuigpictogram in de rechterbenedenhoek, tussen de +-knop en het mannetje dat naar uw persoonlijke profiel verwijst. Let op: de knop Direct is pas onlangs naar het scherm verplaatst, dus als u een verouderde versie van Instagram hebt, vindt u misschien het papieren vliegtuigpictogram in de rechterbovenhoek. Als u erop drukt, verschijnt het chatscherm. Rechtsboven, tegenover het woord Direct, kunt u kiezen om een videogesprek te voeren met een of meer mensen die u volgt of om een bericht te sturen. Nadat u op Nieuw bericht hebt gedrukt, kunt u de contactpersoon selecteren naar wie u het bericht wilt sturen en, door op de Chat-knop rechtsboven te drukken, een scherm openen waar u privé kunt praten met de persoon naar wie u foto’s wilt maken, spraakberichten, gifs of multimedia-inhoud uit de galerij van de telefoon wilt sturen.

Als u besluit een bericht naar meer dan één persoon te sturen, maakt Instagram automatisch een groep aan die u vervolgens kunt beheren zoals u dat wilt: de groep een naam geven, nieuwe contacten toevoegen, meldingen in- en uitschakelen of de groep verlaten. Een nieuwe functie die erg praktisch is voor degenen die Instagram voor zakelijke doeleinden gebruiken, is Quick Replies. Hiermee kunt u een bericht schrijven en het verankeren aan een link. Als een gebruiker je dus een bericht stuurt en het woord gebruikt dat jij als snelkoppeling hebt gekozen, stuurt het systeem hem automatisch het bericht dat jij hebt geschreven.

Instagram Direct ook vanaf pc

Niet iedereen weet dat het mogelijk is om op Instagram ook vanaf een pc te chatten. Veel gebruikers openen het sociale netwerk vanuit webbrowsers zoals Chrome of Explorer, waarmee het eigenlijk niet mogelijk is om privéberichten te versturen. Op Windows- en macOS-systemen kunt u de toepassing echter uit de Store downloaden en Instagram Direct op uw pc op dezelfde manier gebruiken als op uw smartphone.