Waarom werkt WhatsApp niet

WhatsApp werkt niet? Kan je geen berichten ontvangen? Wat moet je doen als WhatsApp je geen berichten laat versturen

Mag je van WhatsApp geen berichten versturen en kun je zelfs de berichten van je vrienden niet ontvangen? Ben je in paniek en vraag je je af waarom WhatsApp niet werkt? Dat kan het geval zijn, maar voordat u eenvoudige conclusies trekt, moet u eerst enkele functies van uw toestel controleren. Als WhatsApp je geen berichten laat versturen, ligt dat niet altijd aan de app, maar misschien aan de instellingen op je smartphone die verhinderen dat de berichtenapplicatie werkt.

Je hoeft geen computerexpert te zijn om WhatsApp aan de praat te krijgen. Vaak hoef je alleen maar een instelling te activeren of een optie op je smartphone te wijzigen om weer berichten van je vrienden te ontvangen. In de meeste gevallen duurt het slechts vijf minuten om WhatsApp weer aan de praat te krijgen. Helaas is het slechte nieuws dat het niet altijd aan uw smartphone ligt. Het kan zijn dat WhatsApp niet werkt vanwege de servers die de applicatie hosten. Als dit gebeurt (en het gebeurt vrij vaak), hoeft u alleen maar te wachten tot de technici het probleem hebben opgelost en de servers weer werken. Dit is wat je moet doen als WhatsApp niet werkt.

Controleer je internetverbinding

Als je geen WhatsApp-berichten kunt versturen, kan de oorzaak heel eenvoudig zijn: je hebt geen verbinding met internet. Voordat je al je vrienden belt en vraagt of WhatsApp voor hen niet werkt, controleer je de gegevensverbinding op je smartphone.

Op Android-smartphones ga je naar Instellingen, klik je op “Wi-Fi & Internet” en vervolgens op “SIM & Netwerk”. Als u een iPhone hebt, moet u naar Instellingen gaan, op “Mobiel” klikken en de gegevensverbinding inschakelen. Zodra je deze stap hebt voltooid, kun je weer berichten van je vrienden ontvangen.

Controleer je Wi-Fi-verbinding

Een andere factor die verhindert dat je WhatsApp-berichten ontvangt, is de afwezigheid van een Wi-Fi-verbinding. Zonder internet is het onmogelijk om de instant messaging-app te gebruiken.

Om te controleren of Wi-Fi is ingeschakeld, moet u op Android naar Instellingen gaan, vervolgens naar “Wi-Fi & Internet” en het vinkje naast “Wi-Fi” activeren.

Voor iPhones is de procedure iets anders: ga naar Instellingen, klik op Wi-Fi en activeer het vinkje op de pagina die wordt geopend. Zodra je een Wi-Fi-verbinding hebt, kun je berichten versturen via WhatsApp.

Update applicatie

Als je een dataverbinding hebt en Wi-Fi ook werkt, kan het probleem in de WhatsApp-applicatie zitten. Wat moeten we in dit geval doen? Update naar de laatste versie van de app. Het is mogelijk dat je een oudere versie van WhatsApp gebruikt die conflicteert met je smartphone.

Om WhatsApp bij te werken ga je naar de Google Play Store of App Store en ga je naar het onderdeel updates. Controleer of er een nieuwe versie van WhatsApp beschikbaar is en installeer deze.

Stel je smartphone uit en aan

Als geen van de bovenstaande oplossingen werkt, probeer je gewoon je smartphone uit en aan te zetten. In veel gevallen is dit een effectieve oplossing en werkt WhatsApp onmiddellijk weer.

De WhatsApp-servers zijn down

Als WhatsApp niet werkt, zijn de servers die de applicatie hosten daar mogelijk debet aan. Het komt vaak voor dat de servers van WhatsApp problemen hebben en uitvallen. In deze gevallen is er geen truc om WhatsApp weer aan de praat te krijgen. Je moet gewoon wachten tot technici van Facebook de serverproblemen hebben opgelost. Dit duurt meestal maar een paar minuten, maar als de problemen ernstig zijn, kan het zijn dat WhatsApp urenlang niet werkt. 

Om de status van de servers van WhatsApp te controleren, ga je naar downdetector.com, een portaal dat meldingen van gebruikers verzamelt als WhatsApp down is.