PlayStation 5, komt in twee versies: een budget en een Pro

Velen zijn er zeker van dat Sony twee PS5-modellen zal lanceren: een basisversie en een top-of-the-line exemplaar. Hier is hoe ze eruit zullen zien

We hebben het hier een paar weken geleden over gehad, namelijk de mogelijkheid dat Sony van plan is om niet één, maar twee PS5’s te maken, die verschillen in technische specificaties en kracht. Een nieuw gerucht dat de afgelopen dagen online circuleerde op het internetforum NeoGAF, met een post die wordt toegeschreven aan een niet nader genoemde professional uit de sector, brengt het idee naar voren van deze bijzondere strategische keuze die repliceert wat Microsoft aankondigde met de waarschijnlijke lancering van twee Xbox Series X.

De “beschuldigde” post luidt als volgt: “Sony zal twee PlayStation 5 modellen uitbrengen, waarvan de basis 9TFLOPs is. De andere zal concurreren met de Xbox Series X. Dit verklaart waarom de verschillende geruchten verschillende specificaties vermelden. De respectieve topmodellen zullen echter naar verwachting zeer duur zijn, ik denk iets van 600 dollar. De PlayStation 5 zou volgens nog niet door Sony bevestigde geruchten bestaan uit een basismodel dat 9 Teraflops aan vermogen kan ontwikkelen, terwijl de topvariant een vermogen van 12 Teraflops zou hebben. De Pro-versie van de PS5 zou dus overeenkomen met het krachtigste model van de Xbox Series X, die Microsoft in de afgelopen weken zelf officieel heeft gemaakt. Met de huidige generatie consoles hebben Microsoft en Sony al geëxperimenteerd met dezelfde strategie door meerdere modellen van dezelfde console op de markt te brengen. Denk maar aan de PlayStation 4 Pro of de Xbox One S of Xbox One X. Het enige verschil is de timing: dit keer zouden de verschillende modellen tegelijk kunnen debuteren, ook die van de PlayStation 5.

PS5: hoe gaan de twee consoles eruit zien

Het echte dilemma blijft de technische specificaties van de twee versies van de PlayStation 5. Alle geruchten die de afgelopen weken naar buiten zijn gekomen over de hardwarecomponenten in de console zouden namelijk betrekking moeten hebben op het krachtigere model, oftewel de hypothetische PlayStation 5 Pro. Er blijven dus twijfels bestaan over de mogelijke technische specificaties van het basismodel: welke CPU zal het hebben? En hoe zit het met de GPU? Hoeveel RAM zal er in zitten? Dit zijn allemaal vragen die moeilijk te beantwoorden zijn. Het enige dat we zeker weten is dat er een SSD komt: Sony lijkt op dit punt niet terug te krabbelen, aangezien solid state drives een belangrijke component zijn om hoge prestaties te garanderen.

Wanneer komt de PlayStation 5 uit

Aan het eind van de dag is er nog een lange weg te gaan voordat de twee consoles wereldwijd worden gelanceerd en het lijdt geen twijfel dat de noodsituatie die verband houdt met de verspreiding van het coronavirus de plannen van de twee elektronicagiganten kan verstoren. Sony heeft al aangekondigd dat het problemen heeft met de levering van onderdelen, en de E3, de Electronic Entertainment Expo in Los Angeles, ’s werelds belangrijkste handelsbeurs gewijd aan videospelletjes en een mogelijk podium voor de presentatie van de console, is afgelast. We zullen zien hoe de situatie zich de komende weken ontwikkelt.