Hoe zoekopdrachten gemaakt op Google te bekijken en te verwijderen

Big G biedt een vernieuwde tool om de zoekgeschiedenis van gebruikers te beheren en te verwijderen. Hier leest u hoe u het kunt gebruiken

Gelijktijdig met de lancering van de Europese GDPR, die sinds 25 mei 2018 van kracht is, heeft de overgrote meerderheid van de webbedrijven in de tweede helft van het jaar hun privacy- en gegevensverwerkingsbeleid herzien (of werd daartoe gedwongen). Facebook, Instagram en Apple, om er maar een paar te noemen, hebben de gebruikers handige tools ter beschikking gesteld om hun gegevens op de verschillende servers te controleren en ze te downloaden wanneer zij dat willen.

In deze geest heeft Google onlangs een tool vrijgegeven waarmee gebruikers zoekopdrachten die via zijn motor zijn gedaan, kunnen controleren en beheren. Een hulpmiddel dat, om de waarheid te zeggen, al bestond in de privacy-instellingen van het Google-profiel, maar dat Big G nu gemakkelijker te vinden en te gebruiken heeft gemaakt. Een stap in het voordeel van gebruikers, die nu in staat zullen zijn om sommige ongemakkelijke zoekopdrachten te verwijderen of zoekopdrachten waarvan je niet wilt dat iemand in je omgeving ze ziet.

Hoe verwijder je Google-zoekopdrachten

Om je Google-profiel ‘op te schonen’, ga je naar het Mijn Activiteiten-portaal, log je in met je Big G-gegevens (als je dat nog niet hebt gedaan) en wacht je tot de interface is geladen. In de linkerkolom kunt u beslissen of u zoekopdrachten individueel of per groep wilt beheren, of u bepaalde soorten activiteiten automatisch wilt verwijderen en of u naast Google-zoekopdrachten ook andere items wilt zien.

Om de Google-zoekgeschiedenis te verwijderen, scrolt u echter gewoon naar de rechterkant van het scherm en zodra u het item (of de items) vindt dat u wilt verwijderen, klikt u op het pictogram met de drie verticale stippen en klikt u op Verwijderen. Als u het beheer en het verwijderen van Google-zoekopdrachten wilt versnellen, kunt u besluiten om een hele dag activiteit te verwijderen: ook in dit geval moet u op het pictogram met de drie puntjes klikken en verwijderen kiezen.

Om de Google-zoekgeschiedenis te verwijderen kunt u ook een andere weg volgen. Klik op de startpagina van de zoekmachine op Instellingen rechtsonder en kies in het menu dat verschijnt het item Uw zoekgeschiedenis. Hier kunt u enkele van de laatste Google-zoekopdrachten bekijken en snelkoppelingen vinden om de geschiedenis van het laatste uur of de laatste dag te wissen.