Google Maps krijgt een make-over met Android Auto: wat is er veranderd

Vanuit de VS zijn er enkele berichten over Google Maps en zijn gebruikersinterface, vooral die welke geactiveerd wordt op Android Auto of bij gebruik van de smartphone in landschapsmodus. De nieuwe interface maakt de kaart veel leesbaarder en zal veel chauffeurs blij maken.

Het interessante is dat dit heel kleine veranderingen zijn, maar ze hebben een grote impact op het gebruik van Google Maps als navigator. In feite zijn de veranderingen zo klein dat er weinig of niets verandert als we Maps gebruiken vanaf een smartphone in een verticale positie. Bovendien is de nieuwe interface nog beter op grote schermen, wat de toenemende integratie tussen de Google Maps-app en Android Auto bevestigt: de UI’s van de twee apps, die voor smartphones en die voor Android Auto, zijn nu bijna identiek.

Nieuwe Google Maps-interface: wat is er veranderd

De kleine grote verandering in de Google Maps-interface zit allemaal in het menu waarop we kunnen handelen nadat we de navigator hebben gestart door op “Start” te tikken. De vorige versie van dit menu nam veel ruimte in beslag wanneer je het open veegde, bijvoorbeeld om je positie in real time te delen of een verkeerswaarschuwing toe te voegen. De nieuwe versie van het menu is daarentegen veel discreter: het neemt beduidend minder plaats in en slechts aan één kant van het scherm (als het scherm horizontaal is georiënteerd, anders maakt het weinig verschil) en de rest van de kaart blijft duidelijk zichtbaar. Het is duidelijk dat het voordeel van deze nieuwe interface groter wordt naarmate het scherm groter wordt.

De applicatie hoeft niet te worden bijgewerkt

Volgens het nieuws dat op dit moment uit de VS komt, hoeft de applicatie niet te worden bijgewerkt om deze nieuwe interface van Google Maps te activeren. Het lijkt er in feite op dat de veranderingen die Google heeft aangebracht allemaal server-side zijn, dus ze zullen geleidelijk voor iedereen worden ingeschakeld. Het is dus nog even wachten en vroeg of laat zal de nieuwe interface van Google Maps ook in Italië op onze smartphones verschijnen.