Hoe te detoxen van smartphones en computers en een beter leven te leiden

We leven in het tijdperk van digitale overdosis, laten we eens kijken hoe we een digitale detox kunnen ondernemen en welke tools we kunnen gebruiken om geen tijd te verspillen op het web

Je bent misschien de metro ingegaan en je mobiele telefoon is leeg of je bent hem misschien vergeten op kantoor. Het scenario dat voor u ligt is min of meer dat van een menigte die ondergedompeld is in de schermen van verschillende elektronische apparaten. Menselijk contact wordt tot een minimum beperkt. Dus hoe kun je ontgiften van smartphones en pc’s?

Volgens verschillende studies ziet de gemiddelde gebruiker zijn smartphone-scherm minstens 150 keer per dag. Vaak alleen als een onvoorwaardelijke reflex en niet om een echte actie uit te voeren. Een constante controle van meldingen, van de telefoon tot de verschillende berichtendiensten op computers, die onze aandachtsdrempel aanzienlijk verlaagt. Tijdens training of werk. Naar schatting onderbreekt ongeveer elke drie minuten een melding onze routine, en hebben we ongeveer een minuut nodig om onze concentratie terug te vinden. Een echte digitale overdosis en vaak als we weg zijn van onze apparaten voelen we ons niet op ons gemak.

Digital Detox

Het is in deze context dat digital detox is geboren. Het is een soort voedingsdieet, zoals we dat volgen om af te vallen of onze levensstijl te veranderen. Alleen verminderen we niet de koolhydraten en vetten, maar het gebruik, op een geleidelijke manier, van diverse elektronische apparaten, van smartphones tot computers, via tablets en e-books. Na verloop van tijd is het een van de meest doeltreffende manieren om stress te verminderen en vooral om verslavingen aan smartphones, apps of sociale netwerken onder controle te houden. De voordelen van een digitale detox zijn legio, zowel fysiek als mentaal. Door minder gebruik te maken van elektronische apparaten krijgen we een groter besef van de echte wereld, een hogere attentiedrempel en vooral een groter vermogen tot intermenselijke relaties. Vanuit lichamelijk oogpunt zullen onze ogen minder vermoeid raken door minder intensief gebruik van beeldschermen, waardoor het ontstaan van bepaalde visuele pathologieën wordt voorkomen, en zal ook onze houding verbeteren, vooral met betrekking tot onze schouders en nek.

Hoe te ontgiften

Voordat we aan een digitaal detoxprogramma beginnen, moeten we inzicht krijgen in de mate waarin we verslaafd zijn aan elektronische apparaten. Toegeven dat je een “pauze” nodig hebt van de digitale wereld is de eerste stap. Onderschatting van het fenomeen is al een symptoom. Verstoppen heeft geen zin, want tussen werk en ontspanning door hebben de meesten van ons misschien een periode van ontgifting nodig. Om een duidelijk beeld te krijgen van hoe verslaafd we zijn aan smartphones en notebooks, kunnen we gebruik maken van verschillende software en toepassingen op het net. Na een reeks vragen, zullen ze ons het niveau van onze verslaving laten zien. Uiteraard moeten we eerlijk antwoorden. Als alternatief kunnen we gebruik maken van diensten als Rescue Time (voor Mac), Moment (voor iPhone) en Quality Time (voor Android) om na te gaan hoe afhankelijk we zijn van onze smartphones en notebooks, en zij zullen de tijd berekenen die we daaraan besteden en ons een totaalrapport bezorgen. Als we eenmaal hebben vastgesteld in welke mate we afhankelijk zijn, moeten we bepalen op welke momenten van de dag we onze apparaten moeten uitschakelen, d.w.z. volledig moeten loskoppelen van onze apparaten.

Vrije zones instellen

Nadat we een aantal uren zonder smartphones hebben doorgebracht, die we langzaamaan moeten proberen uit te breiden, is de tweede stap in de digitale detox het instellen van vrije zones. Met andere woorden, speciale contexten waarin we het gebruik van smartphones of mobiele apparaten zo veel mogelijk kunnen vermijden. Bijvoorbeeld als je uitgaat met je partner of tijd doorbrengt met vrienden. Maar ook als je met je kinderen speelt of op bezoek bent bij familie. Het lijkt misschien triviaal, maar als we verslaafd zijn aan meldingen, berichten en e-mails, zal het in het begin niet gemakkelijk zijn. Er zijn kleine manieren om niet naar het scherm van de smartphone te kijken. Wij gebruiken bijvoorbeeld een digitaal horloge en wanneer wij de behoefte voelen om de telefoon op te nemen, kijken wij op het scherm van het horloge. Kunnen we op het werk ook digitale detox-technieken gebruiken? Het antwoord is ja. Natuurlijk, alles is gebaseerd op organisatie. Om niet te worden gestoord door voortdurende e-mails, kunnen wij alleen op gezette tijden tijdstippen kiezen waarop wij onze e-mail-inbox controleren, en gedurende de rest van de dag leggen wij de dienst het zwijgen op en zetten wij onze werkzaamheden zonder onderbreking voort. Daarnaast proberen we te voorkomen dat we na werktijd e-mails lezen, oproepen beantwoorden of de verbinding met elektronische apparaten verbreken.

Makkelijke ontgiftingsapps

Het lijkt misschien een open deur, maar de beste bondgenoot om te ontgiften van overmatig gebruik van technologische apparaten is de technologie zelf. Er zijn een aantal browsertoepassingen en extensies die onze toegang tot het web of sociale netwerken beperken volgens de door ons gekozen instellingen. Als we Chrome vaak gebruiken, is Stayfocusd een van de beste apps om te voorkomen dat we te veel tijd verspillen op het internet. Deze kan gratis worden gedownload en geïnstalleerd in de Chrome Web Store. We kunnen opties instellen om ons alleen op ons werk te concentreren, wanneer we tijd beginnen te verspillen op het web, zal de extensie ons waarschuwen en ons uitnodigen om terug te keren naar ons hoofddoel. Het werkt door het instellen van een zwarte lijst van sites en de maximale tijd die we kunnen besteden op hen. We kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om slechts 10 minuten te besteden aan het lezen van een krantensite en slechts 5 minuten aan het doorbladeren van de Facebook-wall. Als die tijd verstreken is, kunnen we die site pas de volgende dag weer openen.

Timewaste Timer

Timewaste Timer gebruikt een trefzekere manier om onze internetverslaving te stoppen: ons geld. Dit is ook een Chrome-extensie en werkt op een vergelijkbare manier als Stayfocusd, maar met de toevoeging van boetes. Voordat we beginnen, moeten we de sites kiezen die we na een bepaalde tijd willen blokkeren en geld in een deposito storten. Als wij bijvoorbeeld op een dag de maximumdrempel voor het gebruik van een sociaal netwerk overschrijden, krijgen wij een boete.

Pauze

Dit is een toepassing die is ontwikkeld voor iOS. Het is een heel doeltreffende manier om je los te koppelen van de digitale wereld terwijl je aan een project werkt of een moeilijk onderwerp bestudeert. In feite zet de app onze smartphone of computer in vliegtuigmodus gedurende de door ons ingestelde en geplande tijd om de studie of het werk te voltooien. Op die manier hoeven we ons maar op één taak te concentreren zonder de afleiding van constante meldingen. En als we klaar zijn, heeft de app de tijd geregistreerd die we in vliegtuigmodus hebben doorgebracht. We kunnen ook de totale tijd delen en met vrienden meedoen aan deze speciale uitdaging.

Yelling Mom

Weet je nog dat je als kind te veel tijd buiten doorbracht met spelen in de tuin, of te veel tekenfilms keek of te veel PlayStation speelde? Het meest effectieve verlengstuk van die tijd was er maar één: het geschreeuw van je moeder. Dat is waar het bij Yelling Mom om gaat: mama is altijd mama. En er is niets dat ons zo van de digitale wereld kan weghalen als de uitbrander van je moeder. Hoe werkt het? Als we tijd beginnen te verspillen op verschillende sociale netwerken, zullen irritante kreten ons eraan herinneren dat het tijd is om weer aan het werk te gaan.

Write or Die

Dit is de perfecte app voor bloggers, online schrijvers en degenen die proefwerken of projecten moeten schrijven die op de middelbare school of universiteit zijn geschreven. Voordat we aan de slag gaan, stellen we de app op met schrijfdoelen die in een bepaalde tijd moeten worden bereikt. Als we aan het eind van de tijd het doel niet bereiken omdat we tijd hebben verspild op het internet, wordt het hele scherm verslonden door griezelige wezens. En in de laatste update van de app, als we het doel op tijd bereiken, krijgen we ook beloningen. Meestal in de vorm van ontspannende beelden en geluiden om ons te helpen ontspannen na een lange dag werken.

Siempo, de anti-verslaafde smartphone

Zoals gezegd, besteden we overdag veel tijd aan het kijken naar onze smartphoneschermen. Vaak surfen op de verschillende sociale netwerken zonder echte bedoeling, maar gewoon voor de lol. Als we van deze situatie willen ontgiften, is de perfecte methode Siempo. Het is een smartphone om smartphone verslaving te stoppen. De truc met deze telefoon is dat hij niet de meeste apps bevat die onze tijd verspillen. Van sociale netwerken tot messaging apps. Met de smartphone kunt u echter wel kaarten en de camera gebruiken en eenvoudige berichten verzenden en ontvangen, naast de klassieke telefoonfuncties. Siempo kan ook, indien ingesteld, alle inkomende meldingen gedurende een bepaalde periode blokkeren. Kortom, het is perfect voor het vestigen van de eerder genoemde vrije zones. Maar dankzij een timer kunt u ook waarschuwingen krijgen wanneer u het toestel moet uitschakelen en zich even moet loskoppelen van de digitale wereld en de telefoon zelf. Siempo komt in december 2017 uit, wordt nu gelanceerd op Kickstarter, en heeft een prijs van ongeveer €250.