Virus op Facebook, het gevaar komt van een foto

Gebruikers van Facebook zouden een bericht ontvangen waarin ze worden uitgenodigd een link met een van hun foto’s te openen: in werkelijkheid gaat het om een virus

Er is een nieuwe bedreiging ontdekt die de gegevens van miljoenen gebruikers in gevaar dreigt te brengen. De Italiaanse staatspolitie heeft alarm geslagen in een bericht op hun profiel “Una vita da social”, volgens welk een virus zich richt op Facebook-leden.

Volgens het bericht maakt de malware gebruik van Facebook-gebruikers zelf om zich te verspreiden, door gebruik te maken van een banale techniek die al eerder is gezien, maar die er toch in slaagt zijn doel te bereiken. De slachtoffers zouden via een misleidende boodschap ertoe worden gebracht een link naar het virus te openen. En net als in een cirkel heeft een eenmaal geïnfecteerd contact, zonder dat hij het weet, gevolgen voor andere gebruikers in zijn vriendenkring. Het bericht, dat de dreiging verbergt, is afkomstig van de computer van een van de Facebook-contacten die eerder door het virus zijn getroffen en bevat een tekst die min of meer als volgt klinkt: “Ik denk dat jij het bent op deze foto”.

Hoe het virus zich verspreidt

Als de gebruiker op de link bij het bericht klikt, is de val gezet: het virus downloadt zichzelf op de computer van het slachtoffer en begint dezelfde kwaadaardige inhoud naar alle andere contacten te sturen. En zonder dat de gebruiker er iets van weet. Wat moeten we in zo’n geval doen? Het eerste wat u natuurlijk moet doen, is niet op de link klikken en vervolgens contact opnemen met de vriend van wie het bericht afkomstig is. De gebruiker die door het virus is getroffen, moet volgens de politie het wachtwoord van de account wijzigen en de computer met een antivirusprogramma scannen.

Volgens het artikel op “Una vita da social” zou het een goed idee zijn om vrienden direct met een bericht te waarschuwen en hen te waarschuwen geen links te openen die uit jouw naam worden verzonden.