Smart home is interessant, maar nog niet alledaags

De jaloezieën gaan automatisch naar beneden en de verwarming kan gewoon via een smartphone-app worden aangezet. Het slimme huis is fascinerend. Het gebruik van smart home-oplossingen is nog beperkt, zo blijkt uit een studie van de Gfu.

Veel dingen zijn tegenwoordig slim: de lichtschakelaar, de garagedeur en zelfs de koelkast. Er zijn verschillende manieren om de netwerkapparaten te bedienen. Hoewel tablets en smartphones voor veel mensen universele hulpmiddelen zijn geworden om een breed scala aan dagelijkse taken op te lossen, hebben de apparaten nog geen vaste voet aan de grond gekregen voor het besturen van het slimme huis. Dit is het resultaat van een enquête die YouGov in opdracht van Gfu in Duitsland en Groot-Brittannië heeft uitgevoerd. Er is echter over de hele linie belangstelling voor de oplossingen.

De koplopers bij het huidige gebruik zijn de besturing en bewaking van TV-, audio- en video-apparatuur. 16 procent van de respondenten uit Duitsland zegt consumentenelektronicaproducten via een app te bedienen. Nog eens 25 procent kan zich een dergelijk gebruik in de toekomst voorstellen. In het Verenigd Koninkrijk is het beeld vergelijkbaar: 18 procent van de respondenten uit het Verenigd Koninkrijk bestuurt zijn audio- en videoapparatuur al via een app, en 30 procent staat ervoor open dit in de toekomst te doen.

Energie-efficiëntie scoort in smart home

Eén van de belangrijkste redenen voor slimme apparaten, naast gemak, is energie-efficiëntie. Daarom is de regeling van verlichting een ander interessant toepassingsgebied voor de deelnemers aan de enquête. In Duitsland maakt 13 procent al gebruik van slimme verlichtingsoplossingen en kan 30 procent zich een slimme verlichtingsregeling in de toekomst voorstellen. De cijfers in Groot-Brittannië liggen op een vergelijkbaar niveau: elf procent maakt al gebruik van slimme verlichtingsoplossingen, 36 procent staat ervoor open.

Maar ook verwarming, radiatoren of airconditioningsystemen zijn tegenwoordig in een netwerk opgenomen en kunnen op afstand worden bediend. Hoewel op deze manier op energiekosten kan worden bespaard, wordt er door de ondervraagden weinig gebruik van gemaakt. Slechts acht procent van de Duitsers en tien procent van de Britten zegt al oplossingen te gebruiken om de temperatuur in huis slim te regelen. Nog eens 33% van de Duitsers en 39% van de Britten vindt het een goed idee om ze in de toekomst te gebruiken.

Veiligheid door slimme oplossingen

Netwerken van apparaten kunnen het huis ook veiliger maken. 13 procent van de Britten maakt al gebruik van toepassingen waarbij slimme camera’s beelden van de flat, het huis of de tuin naar hun smartphone of tablet sturen. Nog eens 36 procent kan zich voorstellen ze in de toekomst te gebruiken. Duitsers zijn hier terughoudender over: slechts zeven procent van de respondenten laat hen foto’s sturen vanuit hun thuisnetwerk. Toch kan 30 procent zich voorstellen in de toekomst een slimme beveiligingsoplossing te gaan gebruiken.

Ook is er vraag naar slimme sensoren zoals bewegings- of rookmelders en sensoren die open ramen of deuren signaleren. Volgens de studie worden ze reeds in twaalf procent van de Duitse huishoudens gebruikt, en kan 36 procent zich voorstellen ze te gebruiken. In het Verenigd Koninkrijk heeft momenteel slechts elf procent van de huishoudens slimme sensoren, maar 45 procent staat open voor de aanschaf ervan in de toekomst.

Slimme sloten vormen een uitzondering, aldus het onderzoek. Slechts twee procent van de ondervraagden in het Verenigd Koninkrijk heeft een slimme vergrendeling voor zijn huis of appartement, en slechts 27 procent kan zich voorstellen er in de toekomst een te gebruiken. In Duitsland is de situatie vergelijkbaar: slechts drie procent maakt gebruik van slimme vergrendelingsoplossingen, terwijl 25 procent zich kan voorstellen dat wel te doen.

In totaal wil 36 procent van de ondervraagden in het Verenigd Koninkrijk ook in de toekomst geen slimme sloten gebruiken. In Duitsland is dat 28 procent. 18 procent van de ondervraagden in Groot-Brittannië wijst ook het bewaken van de eigen woning via slimme videocamera’s af. In Duitsland ligt het afwijzingspercentage met 19 procent op hetzelfde niveau. Voor de respondenten zijn veiligheidsrisico’s de belangrijkste reden voor hun afwijzing: 35 procent van de respondenten uit Duitsland en 38 procent uit Groot-Brittannië vreest dat sloten of camera’s van buitenaf door onbevoegden kunnen worden geopend. Bovendien is 19 procent van de Duitsers en maar liefst 23 procent van de Britten bezorgd dat fabrikanten gegevens over het gedrag van gebruikers kunnen verzamelen. Dat de technologie voor hen te ingewikkeld en te foutgevoelig is, vreest 23 procent van de respondenten in Duitsland en 23 procent uit Groot-Brittannië.

Hoe slim is het huis al?

Het bezit van huishoudelijke apparaten met slimme functies onder de respondenten is momenteel relatief laag. Slechts vier procent van de Duitsers en drie procent van de Britten zeggen dat zij grote huishoudelijke apparaten zoals vaatwassers of wasmachines of kleine huishoudelijke apparaten zoals keukenmachines of volautomatische koffiezetapparaten bedienen of controleren. In de toekomst zou 28 procent van de ondervraagden in Duitsland (33 procent in het Verenigd Koninkrijk) zich kunnen voorstellen hun grote huishoudelijke apparaten via een app te bedienen. Voor kleine huishoudelijke apparaten is dit denkbaar voor 24 procent (21 % VK).

Een bekend slim huishoudelijk apparaat is een robotstofzuiger, die acht procent van de ondervraagden in Duitsland en twee procent in het VK al bezit. Nog eens 22 procent van de Duitsers en 21 procent van de Britten kan zich voorstellen het stofzuigen in de toekomst aan de robot over te laten.

Naast huishoudhulpen zijn er ook tuinhulpen. Hoewel robotmaaiers het gesprek van de dag zijn, worden ze in verhouding maar door weinig mensen gebruikt. Drie procent van de Duitsers en twee procent van de Britten zeggen een slimme robotmaaier of een slim irrigatiesysteem te gebruiken. 18 procent van de Duitsers en 17 procent van de Britten kunnen zich voorstellen in de toekomst een robotmaaier te gebruiken. Nog eens 24 procent van de respondenten uit Duitsland en 21 procent uit het Verenigd Koninkrijk staat open voor slimme irrigatiesystemen.