Iliad, eSIM komt ook naar Italië: hier is wanneer

Tegen het einde van de zomer lanceert Iliad de eSIM in Frankrijk: een onverwachte stap die de deur zou openen naar de komst van de virtuele sim ook in Italië

Ook voor Iliad zou de eSIM tegen het einde van de zomer kunnen arriveren, eerst in Frankrijk en dan in Italië. Xavier Niel, oprichter van de Free Mobile groep, de Franse operator waartoe Iliad behoort, heeft de evolutie van de SIM aangekondigd en de introductie van VoLTE, het systeem van gesprekken onder het 4G-netwerk.

Een stap die velen heeft verrast, aangezien Niel zelf in het verleden sceptisch is geweest over eSIM, zozeer zelfs dat hij vorig jaar verklaarde: “We zijn er geen fan van”. Daarom dachten velen dat de release in Frankrijk, en ook in Italië, opnieuw zou worden uitgesteld. Uiteindelijk lijkt Niel echter te hebben toegegeven aan de marktontwikkelingen. Dat had hij immers al gedaan in 2019, toen Salt, de derde Zwitserse mobiele operator die door zijn holding NJJ wordt gecontroleerd, “virtuele” simkaarten introduceerde. Nu, in een interview bij de presentatie van zijn nieuwe vaste-lijnaanbod in Frankrijk, heeft het ons verzekerd dat eSIMs er tegen het einde van de zomer zullen komen.

eSIMs, wat zijn het en hoe werken ze

Virtuele SIMs zijn digitale kaarten die direct in de smartphone aanwezig zijn en alle gegevens bevatten die op de oude SIMs zijn opgeslagen. Anders gezegd, de eSim is een microchip die op de logische kaart van de smartphone, of elk ander elektronisch apparaat met connectiviteit met het cellulaire netwerk, wordt gedrukt.

Iliad schakelt over op eSIM: eerst in Frankrijk, dan in Italië?

De oprichter van Free Mobile en Iliad lijkt zijn twijfels over eSIM opzij te hebben gezet en kondigde aan dat deze tegen het einde van de zomer ook voor zijn klanten beschikbaar zullen zijn. De lancering was eigenlijk gepland voor juni 2020, maar om niet nader genoemde redenen, wellicht de coronavirus-noodsituatie van de afgelopen maanden, is deze uitgesteld.

Iliad, zit er ook VoLTE-technologie aan te komen?

Iliad zou ook de weg kunnen vrijmaken voor VoLTE-technologie, d.w.z. hogedefinitiegesprekken die rechtstreeks gebruikmaken van het LTE-netwerk, waardoor gesprekken en dataverkeer tegelijkertijd kunnen plaatsvinden, zonder enige onderbreking. Naar verwachting zal het eind 2020 in Frankrijk worden gelanceerd, samen met 5G-diensten en -aanbiedingen. Nogmaals, de volgende stap zou zijn de innovatie uit te breiden tot Italië.