Online back-up

In opslagtechnologie betekent online back-up het maken van een back-up van gegevens van uw harde schijf naar een externe server of computer via een netwerkverbinding. Online back-uptechnologie maakt gebruik van internet en cloud computing om een ​​aantrekkelijke externe opslagoplossing te creëren met weinig hardwarevereisten voor elk bedrijf van elke omvang.

Dit type externe opslag maakt doorgaans deel uit van een bedrijfsherstelplan voor rampen, omdat de gegevens veilig blijven als uw kantoor risico loopt op rampen zoals brand, overstroming of diefstal van werknemers.

Hoe online back-up werkt

Door een snelle internetverbinding te gebruiken, worden van specifieke bestanden of de volledige inhoud van een harde schijf een back-up gemaakt naar het systeem van de online opslagprovider met behulp van een webbrowserinterface. In sommige gevallen vereist de serviceprovider dat er software op uw computer wordt geïnstalleerd, maar in beide scenario’s worden de bestanden automatisch regelmatig opgeslagen in de online back-up (u heeft de mogelijkheid om de back-ups op een specifiek tijdstip te plannen) of bestanden worden automatisch geback-upt wanneer er wijzigingen worden aangebracht.

Online back-upservices bieden doorgaans een webgebaseerde beheerconsole om toegang te krijgen tot de gegevens en om de status van uw back-ups te bewaken. De back-upbestanden worden gecodeerd en opgeslagen in de datacenters van de provider. Een bedrijf kan de gegevensback-up downloaden en gebruiken of rechtstreeks vanaf elke computer of elk apparaat door de hiërarchie van het gearchiveerde bestandssysteem bladeren.

De meeste online back-upservices zijn gebaseerd op een abonnement en de prijs hangt af van de hoeveelheid ruimte die nodig is om uw back-up op te slaan. Serviceproviders gebruiken een aantal technieken om de vereiste opslagcapaciteit voor uw back-ups te verminderen, waaronder ontdubbeling, waarbij identieke bestanden slechts één keer worden gekopieerd, en incrementele back-ups, waarbij alleen van wijzigingen in een bestand een back-up wordt gemaakt in plaats van meerdere volledige kopieën op te slaan.

Aanbevolen literatuur: Kompoos legt cloud computing uit.

Online back-up voor servers en apps

In de afgelopen jaren is online back-uptechnologie verder gegaan dan alleen het repliceren van zakelijke bestanden, maar het maken van back-ups van uw volledige infrastructuur, inclusief NAS-apparaten (Network Attached Storage), meerdere werkstations en bedrijfsservers. Hierdoor hebt u toegang tot een externe online back-up van uw hele bedrijf vanaf elke computer die is verbonden met internet.

Online serverback-up maakt het mogelijk kritieke zakelijke services off-site te beveiligen en kan sommige on-site back-upapparatuur zoals tapedrives en media elimineren. Serviceproviders bieden doorgaans zakelijke of enterprise-klasse abonnementen waarmee uw IT-afdeling meerdere machines kan beheren en gecentraliseerde online serverback-up kan uitvoeren.

De prijzen voor dit type online back-upservice kunnen gebaseerd zijn op licentiekosten per gebruiker of op een vast tarief, en zijn meestal geen fluctuerende maandelijkse kosten per gebruik. De capaciteit is ook voor een of meer terabytes aan opslag, vergeleken met gigabyte-abonnementen die worden aangeboden voor online back-ups die geschikt zijn voor het archiveren van harde schijven of specifieke bestanden.

Passende serviceniveaus kiezen

Bij het kiezen van een online back-upservice moet een bedrijf rekening houden met zijn herstelbehoeften en een passend serviceniveau kiezen. Veel providers bieden services voor gegevensreplicatie die uw bedrijfsgegevens op een externe locatie beschermen, maar er zijn veel aanvullende services nodig om uw volledige infrastructuur te spiegelen, inclusief de systemen waarin de gegevens zich bevinden. Dit omvat alle besturingssystemen, toepassingen en gebruikersinstellingen. die nodig zijn als uw bedrijf servers en databases opnieuw moet opbouwen.