Hoeveel data verbruiken online audio- en videostreamingdiensten

Het is zinvol om vooraf te weten wat u met uw dataverkeer kunt doen door te analyseren hoeveel streamingdiensten verbruiken

Kijkt u met uw nieuwe smartphone graag video’s met een hoge resolutie en luistert u graag naar muziek met een perfecte geluidskwaliteit? Welnu, weet dat, tenzij u Wi-Fi gebruikt, u het risico loopt ruim van tevoren door uw dataverkeer heen te zijn.

Voor het einde van de maand (of liever voor het einde van de 4 weken) door uw dataverkeer heen zijn, is een groot probleem. U zou diep in uw portemonnee moeten tasten om extra verkeer te kopen of (nog erger) uw internetaanbod te vernieuwen voordat het afloopt. Een ander alternatief, zoals sommige mensen doen, is wachten tot het einde van de maand en alleen het Wi-Fi-netwerk thuis gebruiken of over straat lopen op zoek naar een openbare verbinding. Zelfs in dit geval, is het gedoe enorm. Het zou daarom een goed idee zijn om van tevoren te weten wat we met het beschikbare dataverkeer kunnen doen, door te ‘onderzoeken’ hoeveel audio- en videostreamingdiensten verbruiken.

Audio-streaming

Het dataverbruik hangt natuurlijk af van de audiokwaliteit van de inhoud die wordt gestreamd. Het is dan ook duidelijk dat hoe lager de kwaliteit is, hoe minder dataverkeer er wordt verbruikt. Laten we eens kijken hoeveel een enkel nummer kan verbruiken, afhankelijk van de standaard.

Middeld verbruikt het luisteren naar een nummer op het internet in lage kwaliteit slechts 0,72 MB per minuut. Rekenmachine in de hand, dat betekent 43,2 Megabytes per uur. Dit komt omdat de standaard 96 kbps (kilobits per seconde) vereist.

Kiest u voor normale kwaliteit, dan moet u weten dat de standaard bij streaming 160 kilobits per seconde verbruikt. Dus, in één minuut, zou een audio inhoud 1.20 MB in beslag nemen. Megabytes die 72 zouden worden als ze met 60 minuten werden vermenigvuldigd.

En hoeveel verbruikt hoge kwaliteit? Heel veel, natuurlijk. Om precies te zijn 320 kbps, wat in een minuut gemiddeld 2,40 MB is en in een uur 144 MB.

Video-streaming

Laten we overgaan naar de echte “usurpator” van het internetverkeer: de razende video-streaming. Als je graag Netflix kijkt via je dataverbinding, wees dan voorzichtig. Het advies is om de videokwaliteit te verlagen.

Een video van lage kwaliteit (240p- 320p) zal ongeveer 300 MB per uur verbruiken.

Als u de standaard verhoogt (480p) en overschakelt op SD (standaarddefinitie), zal het verbruik toenemen tot 700 MB per 60 minuten.

Als u aan de andere kant een video van hoge kwaliteit wilt bekijken, zal het verbruik van dataverkeer afhangen van de standaard. Een 720p-clip verbruikt 0,9 GB per uur, een 1080p-clip 1,5 GB en een 2K-video 3 GB.

Laten we afsluiten met de “veeleisende” ultra HD-kwaliteit (UHD). Gemiddeld verbruikt UHD ongeveer 7,2 GB per uur streamingtijd.

Als u Netflix, Spotify, YouTube gebruikt, is het raadzaam om de video-/audiokwaliteit af te stemmen op uw internetaanbod. Dat wil zeggen, als je niet zonder dataverkeer wilt komen te zitten.