Wat is load balancer?

Een load balancer of server load balancer (SLB) is een op hardware of software gebaseerd apparaat dat netwerk- of applicatieverkeer efficiënt over een aantal servers verdeelt. Met een load balancer, als de prestaties van een server lijden onder overmatig verkeer of als deze niet meer reageert op verzoeken, zullen de load-balancing-mogelijkheden de verzoeken automatisch naar een andere server schakelen.

Op deze manier verbeteren load balancers de prestaties van netwerken en applicaties door automatisch applicatie- en netwerksessies te bewaken en te beheren.

Naast het leveren van eenvoudige gedistribueerde service aan meerdere servers, kunnen load balancers helpen om denial-of-service-aanvallen te voorkomen, legitieme gebruikers ononderbroken toegang tot services te verlenen, te beschermen tegen single point of failure-uitval en verkeersknelpunten naar systemen te voorkomen.

Typen Load Balancers en Application Delivery Controllers

Load balancers worden vaak gecategoriseerd als Layer 4- of Layer 7-geschikt, met verwijzing naar de 7-lagen van het OSI-model. Layer 4 load balancers reageren op gegevens die zijn gevonden in netwerk- en transportlaagprotocollen zoals TCP, IP, FTP en UDP, terwijl Layer 7 load balancers verzoeken distribueren op basis van gegevens die zijn gevonden in protocollen van applicatielagen zoals HTTP, evenals gegevens binnen de applicatie berichten.

Load-balancing-mogelijkheden zijn te vinden in hardwarerouters van leveranciers als F5, Cisco, Citrix en Kemp Technologies. Hardware load balancer-apparaten zijn grotendeels geëvolueerd tot wat nu wordt aangeduid als Application Delivery Controllers (ADC’s), maar load balancing blijft de kern van ADC’s.

Softwaregebaseerde load-balancers van leveranciers als Zen, Resonate en NGINX bieden load-balancing-mogelijkheden die doorgaans minder duur zijn dan hardware-load-balancer-oplossingen, en ze bieden de flexibiliteit om gemakkelijk on-premise te worden geïmplementeerd op bestaande hardware of in de cloud.

Andere soorten load balancers die door leveranciers op de markt worden gebracht, zijn onder meer virtuele load balancers, cloud load balancers en load balancers voor bare metal servers. Veel leveranciers van load-balancers bieden een verscheidenheid aan load-balancer-oplossingen, waaronder op hardware en software gebaseerde load-servers en virtuele en cloud-gebaseerde load-servers.