Huawei smartphones: wat gebeurt er na het afscheid van Android

De eerste Huawei smartphone zonder Android, met HarmonyOS, komt in 2021: wat gebeurt er met de smartphones die al in het assortiment zitten? Worden ze geüpdatet?

De aankondiging van het Chinese merk van een nieuwe mobiele telefoon zonder Android en met HarmonyOS vanaf 2021 heeft voor veel ongerustheid gezorgd onder Huawei smartphone-eigenaren. Wat veel mensen vrezen is dat Huawei het Android-ecosysteem snel zal verlaten, waardoor het voor gebruikers onmogelijk wordt om hun smartphones te updaten naar de volgende versies van Google's besturingssysteem.

Dat gevoel nog erger maken is een andere aankondiging van Huawei: smartphones die EMUI 11 krijgen zullen in 2021 kunnen worden geüpdatet naar HarmonyOS 2.0. De vragen op dit punt zijn tweeledig. De eerste is: welke Huawei smartphones zullen in staat zijn om te upgraden naar HarmonyOS? Allemaal of alleen die welke in de komende maanden worden gelanceerd? De tweede en belangrijkere vraag is: zal de upgrade naar HarmonyOS verplicht of optioneel zijn? Er zijn nog geen officiële antwoorden op deze vragen, maar er zijn verschillende signalen van Huawei die belangrijke aanwijzingen kunnen blijken te zijn.

Huawei Mobile Services steeds geavanceerder

Het eerste signaal om rekening mee te houden om te proberen te begrijpen wat de toekomst van Huawei smartphones zal zijn na het afscheid van Android is de groei van Huawei Mobile Services (HMS), d.w.z. de diensten die de Chinese reus heeft ontwikkeld sinds het niet langer gebruik kan maken van de normale Google Mobile Services (GMS).

Deze diensten fungeren als een koppeling tussen de verschillende geïnstalleerde apps en maken het bijvoorbeeld mogelijk om inhoud die in de ene app is gemaakt te delen met een andere app, of om een link die is ontvangen van een messaging-app te openen met je browser.

Ze dienen ook als alternatief voor de Play Store (vervangen door AppGallery) en het Google-systeem voor het vinden en up-to-date houden van apps (vervangen door Petal Search). De Huawei P40 heeft geen GMS maar HMS en al met al werkt dat heel goed.

Huawei geeft veel geld uit om ontwikkelaars te stimuleren apps te maken die ook gebruik kunnen maken van HMS, zodat ze ook zonder officiële Android-ondersteuning kunnen werken. Vanaf november 2019 heeft het bedrijf namelijk 1 miljard dollar aan stimulansen beschikbaar gesteld om de kosten van de ontwikkeling van compatibele apps te dekken.

Het stimuleringsprogramma heeft zijn vruchten al afgeworpen, met al bijna 100 duizend apps op AppGallery. Maar we hebben het nog steeds over apps die op Android draaien, zij het zonder Google Mobile Services.

Petal Search en Celia

Niet alle HMS-compatibele apps worden gepubliceerd op AppGallery: veel ontwikkelaars publiceren ze op alternatieve winkels. Daarom lanceerde Huawei in juni Petal Search, een specifieke zoekapp die deze apps vindt en aan gebruikers aanbiedt. Maar de laatste tijd doet Petal iets anders: het biedt zoekresultaten van Microsoft Bing of andere alternatieve zoekmachines voor Google.

Sommigen zeggen al dat Huawei niet alleen afscheid neemt van Android, maar ook van Google Search, door het te vervangen door Petal. Deze hypothese is niet helemaal vergezocht, aangezien het Chinese bedrijf enige tijd geleden ook een spraakassistent met de naam Celia heeft ontwikkeld, die het op het punt staat te integreren met Petal. Dat betekent dat gesproken zoekopdrachten van Huawei-gebruikers vroeg of laat mogelijk niet meer via Google Search gaan, maar via Petal Search.

Huawei-smartphones, hoe zit het met updates

Als je je afvraagt welke Huawei-smartphones Android-updates blijven ontvangen, ook nadat Huawei de eerste smartphone met HarmonyOS heeft onthuld, dan zul je nog even geduld moeten hebben voor een antwoord: Huawei heeft het nog niet officieel aangekondigd.

En dat zal het waarschijnlijk niet doen vóór de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november, die een andere Amerikaanse president dan Donald Trump zouden kunnen opleveren die het fameuze verbod dat dit alles heeft veroorzaakt, zou kunnen versoepelen.

Al het bovenstaande lange uitgangspunt laat echter zien dat Huawei een "plan B" voorbereidt dat eerder vroeger dan later moet worden uitgevoerd als de situatie naar het zuiden gaat. Een van de meest geloofwaardige veronderstellingen is dat Huawei Android-smartphones zal blijven updaten zolang het kan, maar dat het in 2021 de wereld een niet-Android-telefoon zal laten zien met genoeg top-of-the-line functies om veel gebruikers het te laten uitproberen.

Als Huawei de EMUI op zijn smartphones kan blijven updaten, zal het dat zeker doen, omdat het er geen belang bij heeft om weg te lopen van Android. Maar als dat niet meer kan door de verslechtering van het Amerikaanse verbod, dan zal het proberen klaar te staan met een top-of-the-line non-Android smartphone met geweldige functies en een robuust app-ecosysteem dat er al is.

In het ergste geval komt er een overgangsperiode waarin Huawei's Android-smartphones alleen beveiligingsupdates krijgen, terwijl nieuwe toestellen met HarmonyOS 2.0 de wereld laten zien wat Huawei zonder Google kan doen.