2021: Werk is nog nooit zo stressvol geweest

Nadat de Covid 19-pandemie een grote impact had op hun leven, hechten werknemers steeds meer waarde aan technologie zoals kunstmatige intelligentie om hun professionele ontwikkeling te ondersteunen, zo blijkt uit Oracle’s [email protected].

Meer dan een jaar lockdown en de voortdurende onzekerheid als gevolg van de pandemie hebben veel werknemers op de zenuwen gewerkt en hun psyche aangetast, zo blijkt uit een onderzoek van Oracle.

80 procent van de respondenten heeft het afgelopen jaar negatieve ervaringen gehad. Velen ondervonden financiële problemen (24%) en toegenomen psychologisch leed (26%). Ze hadden ook te kampen met een gebrek aan professionele motivatie (25%) en voelden zich losgekoppeld van hun eigen leven (20%).

Zo stressvol als nooit tevoren

Voor 70% van de Duitse werknemers is 2021 het meest stressvolle jaar op het werk tot nu toe. Bijna de helft (45%) worstelt in 2021 meer met psychische problemen op het werk dan in 2020.

Het aantal mensen dat het gevoel heeft weinig of geen controle te hebben over hun persoonlijke en professionele leven is bijna verdubbeld sinds het begin van de pandemie (een toename van 93%). De respondenten zeiden dat zij de controle over hun toekomst (33%), hun privéleven (35%), hun carrière (29%) en hun relaties (32%) waren kwijtgeraakt. Tweeënzeventig procent voelt zich beperkt in zijn persoonlijke leven, maakt zich zorgen over zijn toekomst (20%), zit vast in dezelfde oude routine (30%) en voelt zich eenzamer dan ooit (2%).

Klaar voor verandering

Ondanks de tegenslagen van het afgelopen jaar staan mensen overal ter wereld te trappelen om veranderingen in hun professionele leven door te voeren. 93 procent van de bevolking wereldwijd en in Duitsland heeft het afgelopen jaar gebruikt om over zijn leven na te denken. 83 procent zegt dat de betekenis van succes voor hen is veranderd sinds de pandemie. Het evenwicht tussen werk en privéleven (38%), geestelijke gezondheid (33%) en flexibiliteit op het werk (28%) zijn nu topprioriteiten.

71% voelt zich op professioneel gebied beperkt omdat zij geen mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling zien (23%), en is te overweldigd om veranderingen door te voeren (17%). 63 procent van de ondervraagden zegt dat het gevoel vast te zitten op het werk ook een negatieve invloed heeft op hun persoonlijke leven. Het leidt tot extra stress en angst (33 %). Het draagt er ook toe bij dat ze zich persoonlijk beperkt voelen (26%) en beperkt hen in hun privéleven (23%).

75% van de ondervraagden is bereid om een verandering door te voeren. 71 procent zei echter dat zij daarbij op grote hindernissen stuiten. De grootste hindernissen zijn financiële instabiliteit (16%), onzekerheid over welke carrièreverandering zinvol voor hen is (23%), gebrek aan vertrouwen om een verandering te maken (18%) en gebrek aan groeimogelijkheden in hun bedrijf (17%).

Bevordering op professioneel gebied

Kijkend naar 2022, staat carrièreverbetering hoog op de prioriteitenlijst van de deelnemers aan het onderzoek. Velen zijn bereid belangrijke voordelen zoals vakantiedagen (40%), bonussen in geld (39%) en zelfs een deel van hun salaris (31%) op te geven voor betere carrièremogelijkheden.

Toch is 80% van de Duitse werknemers niet tevreden over de steun die zij van hun werkgever krijgen. Zij zouden graag zien dat bedrijven meer opleidingsmogelijkheden (24 %), hogere salarissen (32 %) en mogelijkheden om nieuwe taken binnen het bedrijf op zich te nemen (24 %) bieden.

Hopen voor AI

Om toptalent te behouden en te ontwikkelen, moeten werkgevers meer dan ooit aandacht besteden aan de behoeften van hun werknemers en hen beter ondersteunen met technologie. 77 procent van de respondenten wil dat moderne technologie hen helpt hun toekomst vorm te geven door te bepalen welke vaardigheden ze moeten ontwikkelen (27%), nieuwe leermogelijkheden aan te wijzen (26%) en suggesties te doen voor de volgende stappen op weg naar hun carrièredoelen (22%).

62 procent van de Oracle-respondenten zou zijn leven veranderen op basis van door AI ondersteunde aanbevelingen. 75% is van mening dat AI hun carrière beter kan ondersteunen dan een mens door onbevooroordeelde aanbevelingen te doen (33%), snel antwoord te geven op loopbaanvragen (28%) of nieuwe banen te vinden die aansluiten bij hun huidige vaardigheden (28%).

Aan de andere kant zijn de respondenten van mening dat face-to-face-interacties met andere mensen nog steeds een cruciale rol spelen in de loopbaanontwikkeling. Ze zeggen dat ze beter in staat zijn ondersteuning te bieden omdat ze advies geven op basis van persoonlijke ervaring (47%), sterke en zwakke punten herkennen (37%) en niet alleen naar cv’s kijken maar geschikte functies aanbevelen op basis van persoonlijkheid (38%).

74% van de respondenten vindt ook dat hun bedrijf meer moet doen om aan hun behoeften tegemoet te komen, en 40% is eerder bereid te blijven bij een bedrijf dat geavanceerde technologieën zoals AI gebruikt om loopbaanontwikkeling te bevorderen.

Studiemethodologie

De bevindingen van de studie zijn gebaseerd op een enquête die Savanta tussen 27 juli en 17 augustus 2021 heeft uitgevoerd in de VS, het VK, de VAE, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Brazilië, India, Japan, Zuid-Korea, Singapore en Australië. De enquête vroeg 14.639 executives, HR-leiders, managers en voltijdse werknemers naar de impact van Covid-19 op de werkplek, AI en loopbaanontwikkeling, en het gebruik van AI op de werkplek. De enquête was gericht tot voltijdse werknemers tussen 22 en 74 jaar. De respondenten werden via verschillende mechanismen en bronnen geworven om deel te nemen aan de forums en de marktonderzoeken.
Alle forumdeelnemers ondergingen een dubbel opt-in proces en vulden gemiddeld 300 profielgegevens in alvorens deel te nemen aan de enquêtes. De respondenten werden via e-mail uitgenodigd deel te nemen en kregen in ruil daarvoor een kleine financiële stimulans. De resultaten van elke steekproef zijn onderhevig aan steekproefvariatie. De mate van variatie is meetbaar en wordt beïnvloed door het aantal enquêtes en de hoogte van de percentages die de resultaten uitdrukken. In dit specifieke onderzoek is de kans 95 op 100 dat het resultaat van een enquête niet meer dan 0,8 procentpunt afwijkt van het resultaat dat zou worden verkregen als alle personen in de steekproefpopulatie waren ondervraagd.