Samen sterk door de crisis

De coöperatieve gedachte om samen meer te bereiken is bij GFT nog steeds actueel. Bestuursleden Rudolf Saken en Dr. Stefan Touchard blikken terug op 2020 en de uitbreiding naar Oostenrijk.

“Wat voor de enkeling niet mogelijk is, kunnen velen wel bereiken.” – Het citaat van Friedrich Wilhelm Raiffeisen, de grondlegger van het coöperatieve systeem, heeft voor de ondernemingsgroep Kommunikation GFT ook na meer dan 150 jaar nog niets aan betekenis ingeboet. De coöperatieve inkoopvereniging van middelgrote ondernemingen in de sectoren informatietechnologie en telecommunicatie, beveiliging, media en passieve netwerktechnologie breidt nu zelfs uit naar Oostenrijk. GFT Oostenrijk is op 01.01.2021 met haar activiteiten begonnen. Volgens Rudolf Saken, woordvoerder van de Raad van Bestuur, betekent het motto van de coöperatie vertaald naar GFT: “Door de verkoop te bundelen, winnen wij aan marktrelevantie – een voordeel voor onze leden, aangezien zij onze diensten tegen gunstige voorwaarden ontvangen. En hoe meer leden, hoe beter.” Tot dusver telt GFT ongeveer 180 aangesloten bedrijven op meer dan 230 locaties, hoofdzakelijk in Duitsland. Maar volgens Saken was Oostenrijk slechts de eerste stap; Frankrijk of de Benelux-landen zijn zeker interessante markten. Dr. Stefan Touchard, lid van de Raad van Bestuur, voegt hieraan toe dat de groep, naast de opening van een GFT in het buurland Oostenrijk, vorig jaar ook acht bedrijven heeft kunnen overnemen. “Meestal virtueel”, voegt hij eraan toe.

Trends in de ICT-industrie

Daarnaast wist de groep in het Corona-jaar niet alleen zijn ledental, maar ook zijn totale omzet te verhogen. “We verwachten in 2020 de jaaromzet van 130 miljoen euro van het jaar ervoor te doorbreken”, meldt Touchard. Volgens de directie is de omzet al tijdens de eerste vergrendeling in het voorjaar gestegen, omdat veel bedrijven hun communicatie-infrastructuur snel moesten optimaliseren en er op het gebied van de thuiskantoren een grote inhaalslag moest worden gemaakt. Maar ook voor de volgende negen maanden waren de omzetboeken van de aangesloten ondernemingen reeds vol. In het algemeen had de pandemie ook de aandacht van de industrie enigszins verlegd van de UCC-omgeving naar clouddiensten. In het algemeen is de telecommunicatiemarkt echter niet snel in beweging en verandert zij vrij voortdurend. “Telecommunicatiecontracten hebben immers vaak een looptijd van vijf jaar en telefoonsystemen zijn zo lang stabiel,” voegt Touchard eraan toe. Bovendien gaat het om een infrastructuurproduct dat niet aan de laatste ontwerpen hoeft te beantwoorden. Verder zien de bestuursleden een pandemie-gerelateerde infrastructuurbehoefte van veel bedrijven, waardoor netwerkuitbreiding ook in 2021 een belangrijke rol zal spelen voor de aangesloten bedrijven.

De twee bestuursleden zien een overstap naar UCaaS echter nog lang niet zitten. Dit is gewoon te complex, zo redeneert Saken, en complexiteit vereist menselijke know-how, waaraan het de industrie ontbreekt. “Vooral de telecommunicatie-industrie is wanhopig op zoek naar geschoolde arbeidskrachten.” Deze zijn echter schaars in de IT-sector. Een voordeel van de coöperatie: samenwerking. Op die manier kunnen geschoolde arbeidskrachten worden uitgewisseld voor gezamenlijke projecten. Op lange termijn is dit echter geen oplossing. De telecommunicatie-industrie is immers complex met real-time spraakdiensten, en daarvoor zijn vooral technici nodig die ook de technische achtergrond begrijpen, zoals Saken uitlegt. “Er is geen one-sit-fits-all oplossing vanuit de cloud. De nadruk ligt op de best mogelijke economisch-technologische oplossing voor de klant. En dat is waar wij onze leden mee helpen.”

Voordelen van de coöperatie

Saken legt de functie van GFT eenvoudig uit: “Wij zijn de brede schouder voor onze aangesloten bedrijven.” De raad van bestuur verstaat hieronder met name de economische en juridische ondersteuning die de bedrijfsvereniging biedt aan projectondernemingen. GFT-diensten hebben betrekking op consultancy en diensten, centrale facturering, leveranciers, gegevensbeheer, financiële en bankdiensten, opleiding en netwerkvorming, en verzekeringsdiensten. Leden hebben het voordeel van gezamenlijke aankoopbundeling. “Door de contracten met de leveranciers kunnen wij meer bewegen dan het bedrijf alleen,” legt Saken uit. Dit is ook duidelijk bij de facturering, waar de vereniging gecentraliseerde facturering aanbiedt. Voorts krijgen de leden ook mogelijke besparingen via raamovereenkomsten voor auto’s, elektriciteit, gas, alsmede zakelijk, fiscaal en juridisch advies. Bovendien wordt bijscholing aangeboden, die onlangs virtueel is gemaakt.

De toegevoegde waarde van de diensten van de vereniging is vooral van financiële aard. Enerzijds ontvangen de leden steun zoals volledige bankfinanciering. Anderzijds is er een goederenvergoeding, die wordt berekend op basis van de omzet van de onderneming. Het coöperatieve aspect komt tot uiting in het feit dat de totale omzet wordt terugbetaald en ten goede komt aan de leden en niet verloren gaat op de markt door kortingen en dergelijke. “De afgelopen jaren hebben we op deze manier tot vier miljoen euro aan onze leden kunnen uitkeren”, aldus Touchard.