Hoe oude software gebruiken op Windows 10

Er zijn enkele eenvoudige trucs die u kunt gebruiken op een Windows 10-computer om oude XP- of Windows 7-programma's te kunnen gebruiken

De meeste software die voor Windows 7 is gemaakt, werkt nog steeds op Windows 10. Als we een oud programma moeten gebruiken, dat nu niet meer compatibel is met onze computer, dan zullen we wat kleine "trucjes" moeten toepassen om de software te laten werken.

Het grootste probleem met sommige programma's die zijn ontworpen voor Windows XP en nu niet meer compatibel zijn met Windows 10 is de beheerderstoegang. In de praktijk, op Windows XP, vereiste elk stukje software van de gebruiker dat hij zijn administrator account gebruikte. Deze functie veroorzaakte verschillende problemen voor Windows XP-programma's die op Windows 10 werden gebruikt. Hoewel Microsoft deze compatibiliteitsproblemen in feite heeft opgelost met zijn User Account Control (UAC)-systeem. Op dit moment kan de meeste software die gebruikt wordt op XP ook draaien op computers met het Windows 10 besturingssysteem.

Uitvoeren als administrator

Als de software nog steeds niet goed werkt op Windows 10 kunnen we altijd nog een trucje toepassen. Eerst gaan we naar het Start menu en selecteren het gewenste programma uit de lijst van applicaties. Klik er met de rechtermuisknop op en selecteer de optie "Als administrator uitvoeren" onder "Meer". Hierdoor wordt de software gestart met beheerdersrechten en zouden de meeste problemen opgelost moeten zijn.

Aanpassen compatibiliteitsinstellingen

Windows 10 biedt u de mogelijkheid om compatibiliteitsinstellingen aan te passen, wat een goed alternatief kan zijn als oude software niet werkt op uw pc. Om van deze truc gebruik te maken, gaat u terug naar het menu Start (het kleine venstersymbool in de linkerbenedenhoek) en gaat u van de lijst met toepassingen naar de software waarin u geïnteresseerd bent. Klik opnieuw met de rechtermuisknop en selecteer Andere en vervolgens Bestandspad openen. Open nu het tabblad dat aangeeft waar het programma op de PC is opgeslagen. Klik opnieuw met de rechtermuisknop op de naam van de oude software en selecteer Eigenschappen. Een klein venster zal openen waarin we naar de Compatibiliteits sectie moeten gaan. Hier klikken we op de knop bovenaan die zegt: Run the compatibility troubleshooter. Op deze manier zal het besturingssysteem automatisch eventuele bugs verhelpen en ons in staat stellen de oude software op Windows 10 te gebruiken.

Gebruik een virtuele machine

Windows 7 had standaard een functie waarmee programma's konden worden uitgevoerd alsof ze op een vorig besturingssysteem werden gebruikt. Windows 10 heeft deze functie niet, maar een virtuele machine kan worden gebruikt om dit gebrek te compenseren. Om deze tool te gebruiken hoeft u alleen maar een programma zoals VirtualBox te downloaden. In principe zal de oude software in de virtuele machine worden opgestart alsof die op Windows 7 of XP draait. En we zullen het weergeven op een apart tabblad op Windows 10.