YouTube lanceert Premium Lite-abonnement: hoeveel kost het

Google test een nieuw type YouTube-abonnement in een beperkt aantal landen: hier is hoe YouTube Premium Lite werkt en wat het gebruikers biedt.

Miljoenen gebruikers wereldwijd hebben elke dag toegang tot YouTube, een platform dat voor velen de nieuwe televisie is geworden. En net als televisie biedt het al enkele jaren gratis video’s aan in ruil voor het bekijken van een of meer advertenties. Voor veel gebruikers is dit te veel reclame, en daarom hebben sommigen besloten een abonnement te nemen op YouTube Premium.

YouTube Premium biedt naast de afwezigheid van reclame ook andere functies, maar het is niet goedkoop: €11,99 per maand, wat praktisch hetzelfde is als een gemiddeld abonnement op Netflix en meer dan een abonnement op Disney+, maar dan zonder alle premium content op deze twee platforms. Nu komt er echter iets nieuws: Google heeft een nieuw type abonnement gelanceerd, genaamd YouTube Premium Lite. Zoals de naam al doet vermoeden, is het een ‘light’ versie van YouTube Premium: het kost minder, maar heeft niet alle extra functies. Dit abonnement wordt echter nog in een klein aantal markten getest.

YouTube Premium Lite: hoeveel kost het en wat biedt het

De maandelijkse kosten van een YouTube Premium Lite-abonnement bedragen €6,99, iets meer dan de helft van de kosten van YouTube Premium. Voor deze prijs biedt YouTube Premium Lite slechts één functie meer dan het gratis YouTube: de mogelijkheid om video’s te bekijken zonder enige vorm van reclame (noch vooraf, noch tijdens video’s).

Stop: YouTube Premium Lite biedt gebruikers geen andere voordelen. Er is geen optie om video’s op de achtergrond te bekijken, geen optie om ze te downloaden en YouTube Music is niet bij de prijs inbegrepen.

Velen vragen zich dan ook af of deze test wel succesvol zal zijn, aangezien YouTube Premium Lite voor ongeveer de helft van de prijs van het reguliere YouTube Premium minder dan de helft van de voordelen biedt.

YouTube Premium Lite: wanneer en waar

Op dit moment is YouTube Premium Lite een experiment dat beperkt is tot slechts een paar landen, allemaal in Noord-Europa: België, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Finland, Denemarken en Zweden.

Google heeft nog niet duidelijk gemaakt of dit nieuwe abonnement voor iedereen beschikbaar zal blijven of dat het slechts tijdelijk is, misschien om de overstap naar YouTube Premium in deze landen te stimuleren. Google heeft ook niet gezegd of de test elders zal worden uitgebreid, dus we kunnen niet met zekerheid zeggen of YouTube PRemium Lite in Italië zal komen en wanneer.