IT-freelancers zijn veelgevraagd

Aanbieders van werving, plaatsing en beheer van IT-freelancers blijven een omzetgroei met dubbele cijfers realiseren. In 2017 steeg de omzet met bijna 13 procent. De motor van de groei blijft de digitalisering van bedrijven.

Lünendonk & Hossenfelder heeft de eerste resultaten gepubliceerd van het marktsegmentonderzoek naar “De markt voor werving, plaatsing en beheer van IT-freelancers in Duitsland”. De hoogtijdagen van de IT-sector zijn nog lang niet voorbij. De aanbieders van wervings- en detacheringsdiensten voor IT-freelancers profiteren dus ook van de bijzondere hausse. De toonaangevende aanbieders wisten hun omzet in 2017 met gemiddeld 12,9 procent te verhogen. De omzet stijgt dus al vier jaar met dubbele cijfers. Volgens een schatting van Lünendonk & Hossenfelder steeg de marktgroei met 8,9 procent tot 11,1 miljard euro.

Vulling via externe kanalen

Voor vooraanstaande providers wordt de winstgevende business met IT-freelancers steeds sterker. Enerzijds is er veel vraag naar freelancers en projecten in grote bedrijven. Bedrijven doen daarom steeds vaker een beroep op externe partnerschappen om personeelsposten in te vullen en werven zowel IT-freelancers als IT-experts aan op basis van leasing van werknemers. Anderzijds zorgt de wervingskracht van de aanbieders ervoor dat er vervolgcontracten worden gesloten voor de personeelsbehoeften en de plaatsing van personeel.

Het belangrijkste selectiecriterium voor de aanbieder is het vermogen om te leveren. Andere belangrijke punten zijn de kwaliteit van de samenwerking en de snelheid van de projectbezetting.

Een derde criterium zijn de compliance-vereisten: “De hoge bezettingsgraad op de freelancersmarkt en het feit dat IT-deskundigen wanhopig worden gezocht, hebben een beperkend effect. Omdat de toonaangevende aanbieders voor het werven, plaatsen en beheren van freelance IT-experts via hun kanalen aanzienlijk meer IT-freelancers kunnen bereiken en ook kunnen helpen bij het voldoen aan compliance-vereisten, is indirecte opdracht het voorkeursmodel geworden,” zegt Hartmut Lüerßen, partner bij Lünendonk & Hossenfelder.

Directe projectopdracht

IT-freelancers worden dan voornamelijk direct ingezet op projecten van gebruikersbedrijven en ter aanvulling van teams van grote IT-adviesbureaus. De eerste variant is de meest voorkomende. In 2017 bedroeg het aandeel in de omzet van de inlenende ondernemingen gemiddeld 71,3 procent. Het aandeel van IT-advies- en IT-dienstenbedrijven bedroeg 21,4 procent. Nog eens 7,3 procent werd gegenereerd met standaard softwarebedrijven.

De rol van werknemersleasing

Lüerßen legt uit: “Door de regelgeving voor werknemersleasing in 2017, die ook van invloed is op andere contractvormen, is met name de documentatie- en controle-inspanning bij gunning en projectuitvoering toegenomen. De behoefte van de industrie aan flexibiliteit kan echter niet worden weggereguleerd”. De inkooporganisaties van de gebruikersbedrijven en de providers hebben echter geïnvesteerd in vaardigheden en processen, die nu hun vruchten moeten afwerpen.

IT-freelancers moeten goed thuis zijn in de onderwerpen clouddiensten, digitalisering en agile methoden zoals DevOps of Scrum. Het is belangrijk dat de freelancer oog heeft voor het grote geheel om te kunnen werken aan discipline-overschrijdende oplossingen. Ook is er veel vraag naar cyber security concepten, mobiele business apps en business analytics.

Alle resultaten van de Lünendonk Market Segment Study 2018 “The Market for Recruitment, Placement and Management of IT Freelancers in Germany” zijn vanaf eind juli beschikbaar bij Lünendonk.