Wick Hill en Zycko vormen nieuwe super VAD

De VAD’s Wick Hill en Zycko vormen nu de Nuvias-groep. Investeerder Rigby Private Equity (RPE), die sinds 2015 belangen heeft in beide distributeurs, vormde vandaag de nieuwe holding.

Bedrijven worden broers en zussen, niet door geboorte, maar door overname. Rigby Private Equity (RPE) heeft respectievelijk in juli en december van vorig jaar een aanzienlijk belang genomen in de distributeurs Wick Hill en Zycko Networks. Nu brengt de Britse investeerder zijn dochterondernemingen samen in de holdingmaatschappij Nuvias, die vandaag wordt gelanceerd. Wick Hill en Zycko zullen nu opereren als “Nuvias Group companies”.

Rigby-manager Paul Eccleston leidt Nuvias als CEO.

Rigby-manager Paul Eccleston leidt Nuvias als CEO.

RPE wil met de oprichting van Nuvias een gespecialiseerde distributeur opbouwen die in alle belangrijke landen van Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) aanwezig is. Nuvias’ ambitie is om IT-resellers in de regio te voorzien van de producten van toonaangevende fabrikanten en hen te ondersteunen op alle markten met een constant hoge kwaliteit van dienstverlening. Daarbij wil de super-VAD haar aandacht niet alleen richten op de technologische aspecten van oplossingen, maar ook op de zakelijke voordelen ervan. “We moeten de distributie up to date brengen”, bevestigt Paul Eccleston, hoofd van RPE en nu CEO van Nuvias Group, de missie van het nieuwe bedrijf.

De mogelijkheden en diensten van traditionele distributeurs zijn vaak afgestemd op het verleden, legt de kanaalprofessional, die onder meer werkte voor Azlan en Computacenter, uit in een interview met IT-BUSINESS. Vandaag de dag hebben fabrikanten en klanten het er steeds vaker over dat IT niet alleen oplossingen moet leveren, maar ook een positieve invloed moet hebben op de bedrijfsresultaten. Nuvias zal in deze behoefte voorzien. De groep heeft zich tot doel gesteld “de distributie met toegevoegde waarde te herdefiniĆ«ren”, vervolgde Eccleston. Op alle markten zal zij haar partners “een consistent waardevoorstel doen dat wij overal op dezelfde manier zullen leveren”. De merknaam van de holding staat overigens voor “New Ways”.

Networking en Security

Gebaseerd op de kerncompetenties van gespecialiseerde VAD’s Wick Hill en Zycko, zal Nuvias zich richten op Security, Networking en Unified Communications & Collaboration (UCC). De onderneming zal voor elk van de drie technologiegebieden een specifieke praktijk opzetten. Momenteel verkoopt de distributeur de producten van 40 fabrikanten aan 5.000 wederverkopers in dertien landen. De groep heeft zijn eerste EMEA-brede overeenkomsten gesloten met beveiligingsleverancier Malwarebytes en back-up specialist Unitrends.

In de dagelijkse praktijk zullen Wick Hill en Zycko blijven opereren vanuit hun bestaande locaties met hun bestaande teams en leidinggevenden. Ook wordt verwacht dat hun merken in de nabije toekomst intact zullen blijven. Met het oog op bestaande relaties met fabrikanten en klanten zouden de VAD’s niet volledig worden samengevoegd, aldus Nuvias-baas Eccleston. Beide ondernemingen verwachten echter dat de gemeenschappelijke holding hen meer mogelijkheden zal bieden om hun geografische expansie voort te zetten. Wick Hill en Zycko hebben in januari al een eerste gezamenlijk kantoor geopend in Wenen.

Geografisch gezien verdeelt Nuvias de activiteiten in de regio’s Noord, Midden en Zuid. Helge Scherff, Managing Director bij Wick Hill Duitsland, zal verantwoordelijk zijn voor de centrale regio, die Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Polen en Hongarije omvat. Nils Hantelmann, algemeen directeur van het Duitse bedrijf Zycko, zal ook een extra rol in de Nuvias-groep op zich nemen, als Vice President of Corporate Development.

Meer overnames gepland

Voor de toekomst plant investeerder RPE nog meer overnames voor Nuvias. Zoals Eccleston uitlegt, zullen toekomstige overnames van distributeurs dienen om het bedrijf uit te breiden naar verdere markten binnen de EMEA-regio. De overnames zijn ook bedoeld om de capaciteiten van de VAD uit te breiden, de technische deskundigheid te vergroten en de middelen voor de dienstverlening uit te breiden.

De CEO is van mening dat de drie aandachtsgebieden van Nuvias – beveiliging, networking en UCC – elkaar harmonieus aanvullen. In de toekomst kan de groep zijn spectrum uitbreiden met aanverwante onderwerpen zoals het internet van dingen en mobiliteit, laat hij desgevraagd doorschemeren. Een dergelijke uitbreiding zal echter “vanzelf” ontstaan met de ontwikkeling van de behoeften van de klanten en de portefeuilles van de fabrikanten.

>