Concurreren met hyperscalers

Leaseweb wil de basisprincipes van Gaia-X al jaren geleden hebben geïmplementeerd, met name de toegang tot een wereldwijd netwerk op basis van Duitse en Europese eisen inzake gegevensbescherming. Maar de concurrentie is hevig.

De concurrentie met hyperscalers vindt plaats voor kleinere marktspelers vanuit de premisse dat men de markt niet in dezelfde breedte kan benaderen als bijvoorbeeld AWS, Google of Microsoft dat kunnen. Met wereldwijd ongeveer 500 werknemers – waarvan 42 in Duitsland – is Leaseweb een van deze kleinere spelers. “Daarom is het voor ons en andere aanbieders belangrijk om het productportfolio aan te scherpen en punten te scoren met uitgebreide consultancy, die bij hyperscalers vaak slechts rudimentair is”, zegt Marcus Busch, Managing Director van Leaseweb Duitsland.

Flexibiliteit heeft zijn prijs

Marcus Busch, Managing Director, Leaseweb Duitsland

Marcus Busch, Managing Director, Leaseweb Duitsland

“Hoewel hyperscalers zeer breed gepositioneerd zijn, benutten wij onze kansen in specifieke toepassingsgebieden.” Hoewel klanten van hyperscalers zeer snel kunnen opschalen, geeft Busch toe dat deze flexibiliteit een prijs heeft. De belangrijkste factor voor veel klanten bij de keuze van een infrastructuur is echter de combinatie van hoge prestaties en lage kosten, zegt hij. En om dit te bereiken, stappen klanten steeds vaker over van een pure hyperscaler-strategie naar een hybride cloud-benadering.

Bare metal is kosteneffectief

Dit is waar Leaseweb’s bare metal-aanbod om de hoek komt kijken, het in kaart brengen van kosteneffectieve aanbiedingen voor zeer voorspelbare use-cases. “Tegelijkertijd hebben we uitgebreid geïnvesteerd in onze cloud-portfolio”, zegt Busch. “Wij bieden bijvoorbeeld onze eigen infrastructuur aan die onze 24 datacenters wereldwijd met elkaar verbindt, waaronder volledig DSGVO-conforme datacenters in de EU.” Bij Leaseweb worden hyperscalers dus tegengegaan door een combinatie van kostenefficiënte bare metal met cloud-aanbiedingen die snel opgeschaald kunnen worden. Dit is een goede manier om de harde concurrentie te overleven, zegt Busch.

Maar het zijn niet alleen prijsaspecten die een rol spelen. Zo scoren AWS of Azure met “fancy tools” waar de op de arbeidsmarkt begeerde ontwikkelaars mee willen werken. “We moeten deze realiteit ook onder ogen zien en onze klanten in staat stellen om onze bare-metal- en datacenterinfrastructuur te combineren met onder andere AWS met Cloud Connect”, zegt de manager van Leaseweb.

Toepassing op het kanaal

Tot nu toe richtte het bedrijf zich op directe verkoop en werkte het vaak samen met systeemhuizen als aanvulling voor grote deals. Maar vooral in de bare-metal sector leent samenwerking met resellers zich, zegt Busch. “Wij hebben een klassiek partnerprogramma met drie niveaus, waarbij hogere niveaus gepaard gaan met hogere kortingen, intensievere ondersteuning en hogere serviceniveaus. Aan de andere kant doen partners hun deel terug in de vorm van intensievere samenwerking en hogere verkoopdoelstellingen.”

Boven de wolken

Leaseweb is in 1997 in Amsterdam opgericht door twee tech-savvy pilotenvrienden die tijdens hun vluchten veel ideeën uitwisselden over het opkomende internettijdperk. In Duitsland werd Leaseweb in 2010 opgericht na de overname van Netdirekt. Daarom is er een jubileumfeest op komst.