De dematerialisatie van de wereld

Deel mee aan de discussie! Hier kunt u ons Goedemorgenartikel nog eens nalezen.

Wanneer treinkaartjes door de conducteur rechtstreeks op de smartphone worden gescand, heeft dit gevolgen voor de drukkerijsector, omdat er geen documenten meer worden uitgeprint. Evenzo zijn er gevolgen wanneer betalingsverkeer, bureaucratie (met name formulieren), boeken en tijdschriften digitaal gaan. Samengevat resulteert dit in iets groots dat zijn schaduw vooruit werpt.

De auteurs Ralf Kreutzer en Karl-Heinz Land beschrijven dit verschijnsel reeds in de boektitel: “Dematerialisatie – De herverdeling van de wereld in tijden van digitaal Darwinisme”. Zij vragen hoe en waarom fysieke producten in de toekomst zullen worden vervangen door digitale substituten. Dematerialisatie” verandert het consumentengedrag, de waardeketens, de economie en de wereld van de arbeid. Ja, zelfs “de structuur van onze samenleving” zou veranderen door de creatieve kracht van dematerialisatie, stellen zij.

Aan de andere kant zal ik nooit een houten trap of mijn gebraden varkensvlees als app kunnen downloaden.

Wat vindt u van de “dematerialisatie van de wereld”? Welke effecten zal de voortschrijdende digitalisering op de economie en de samenleving hebben?