Netbooks stuwen verkoopcijfers op

De markt voor mobiele pc’s in Duitsland wordt momenteel nog steeds gedomineerd door notebooks. Netbooks genieten echter een snel groeiende populariteit – ook bij zakelijke klanten.

Volgens Bitkom zal de verkoop van notebooks en netbooks in Duitsland dit jaar met 12,5 procent stijgen. Volgens de brancheorganisatie zal deze stijging vooral te danken zijn aan mini-notebooks, die “de hele pc-markt een impuls zullen geven”.

Door de felle prijsconcurrentie verwachten branche-experts echter dat de totale verkoop van pc’s, inclusief desktopcomputers, de stijgende verkoopcijfers niet zal kunnen bijbenen, maar in plaats daarvan met 4,8 procent zal dalen tot 6,8 miljard euro.

Volgens de Gesellschaft für Konsumforschung (GfK) werden in de periode van januari tot augustus van dit jaar in Duitsland bijna vijf keer zoveel netbooks verkocht als in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee kregen de mini-notebooks een aandeel van iets minder dan 18 procent op de markt voor mobiele computers. Het aantal verkochte notebooks groeide daarentegen slechts met 23 procent.

Als we echter naar de absolute cijfers kijken, blijkt dat notebooks nog steeds het grootste marktaandeel hebben en een doorslaggevende bijdrage leveren aan de stijging van de verkoop. Het aantal verkochte notebooks steeg met 784.000 op jaarbasis tot ongeveer 4,2 miljoen stuks. Netbooks stegen met 717.000 tot 899.000, en hebben dus nog steeds een relatief – zij het sterk groeiend – klein marktaandeel.

Het netbooksegment wordt steeds interessanter, niet alleen voor consumenten maar ook voor zakenmensen. Volgens GfK werden in Duitsland in augustus 91.000 netbooks besteld door zakelijke klanten. Toch wordt de vraag gedomineerd door particulieren, die van januari tot augustus 2009 808.000 mini-laptops kochten.

Om te weten te komen welke speciale netbooks beschikbaar zijn voor zakelijke klanten, klik hier.

.