IPhone, één bericht is genoeg om de smartphone te laten crashen

Gevaarlijke bug ontdekt op iPhone: een bericht ontvangen met een bepaald symbool is genoeg om de smartphone te laten crashen

Een nogal vervelend probleem dat in het verleden al veel slachtoffers heeft geëist. Een paar jaar geleden werd een soortgelijke bug ontdekt: er was maar een bericht met een heel vreemde letter nodig om de iPhone voor altijd te vergrendelen. In dat geval zou zelfs het opstarten van de DFU-modus de smartphone niet kunnen herstarten. Het bericht circuleert nu op alle berichtenplatforms: iMessage, WhatsApp, Telegram, Facebook Messenger en Instagram’s Direct Message. Gelukkig is er al een oplossing voor het probleem: in de versie iOS 13.4.5 (momenteel alleen in bèta beschikbaar) lijkt de bug te zijn opgelost en degenen die het bericht ontvangen, eindigen niet met een vergrendelde iPhone.

Het bericht dat de iPhone laat crashen

Lees je de thread op Reddit, dan zijn er tegenstrijdige theorieën over het bericht. Volgens de persoon die de bug ontdekte, bestaat het beledigende bericht uit een emoji van de Italiaanse vlag plus een Telugu-talig teken. Volgens de ontdekker van de bug bestaat het belastende bericht uit een Italiaanse vlag-emoji plus een Telugu-teken. Het lijkt erop dat het Dravidische teken de iPhone heeft laten crashen, en dat de aanwezigheid van de Italiaanse vlag-emoji geheel op toeval berust.

EverythingApplePro, een van de belangrijkste Apple-experts op dit gebied, heeft ook een video op Twitter gezet waarin daadwerkelijk wordt gedemonstreerd hoe de bug werkt. En in de video is duidelijk te zien dat er geen Italiaanse vlag voorkomt in het bericht dat hij ontving.

Waarom bevriest de iPhone?

Het probleem is het “eigenaardige” karakter in het bericht. Waarschijnlijk ondersteunt de iPhone het Telugu-teken niet, en zodra het bericht is ontvangen, kan de smartphone het niet ontcijferen en crasht het.

Hoe bescherm je jezelf tegen het bericht dat je iPhone laat crashen

De bug lijkt te zijn verholpen met iOS-versie 13.4.5, die momenteel alleen nog in bèta beschikbaar is. Apple lijkt zich echter bewust te zijn van de bug en zou klaar zijn om zeer binnenkort een update uit te brengen om het probleem te verhelpen.

Tot de software-update beschikbaar is, moet u goed letten op alle berichten die u ontvangt, zelfs van goede vrienden. Als u per ongeluk het bericht hebt geopend en uw iPhone is gecrasht, is de enige manier om dit te doen door naar de handmatige DFU-modus te gaan. Hoe doe je dat? U moet de smartphone op de Mac aansluiten, de iPhone uitschakelen en de aan/uit-knop en de homeknop tegelijkertijd 10 seconden ingedrukt houden. Laat vervolgens de aan/uit-knop los en blijf de homeknop ingedrukt houden totdat de herstelmodus start.

Op de iPhoen X en later is de procedure iets anders: u moet eerst de “Volume omhoog”-knop indrukken en loslaten en vervolgens “Volume omlaag”. Druk vervolgens op de zijknop aan de rechterkant en houd de knoppen Schuif en Volume omlaag tegelijkertijd 5 seconden ingedrukt.