Samsung Knox en Virtual Reality in B2B-gebruik

Met partnerships, beveiliging voor het IoT en nieuwe businessgebieden zoals Virtual Reality (VR) wil Samsung zijn B2B-activiteiten uitbreiden. Op de B2B-dag van de Samsung Roadshow 2017 in Keulen gaf het bedrijf inzicht in hoe dit bereikt moet worden.

Wanneer je het motto “Lifestyle is our Business” van de Samsung Roadshow 2017 leest, is het eerste wat in je opkomt de sterke consumentenbusiness van Samsung. Maar dit jaar was er ook een aparte B2B-dag op de Xpost Keulen-locatie. De nadruk lag op veiligheid bij digitalisering, realiteit door virtualiteit, de toekomst van werk en, last but not least, samenwerking als succesfactor. In het verlengde hiervan gaf Oliver Kahn aan het einde een keynote speech over “High Performance Teams”.

B2B blijft aan belang winnen voor Samsung

Wat er tot nu toe is bereikt in B2B-zaken werd gepresenteerd door Martin Böker, directeur B2B van Samsung Electronics, in zijn keynote speech “Business 2020: samenwerking als succesfactor”: Het is de visie van Samsung om tegen 2020 een aanzienlijk deel van zijn totale omzet te genereren met B2B-oplossingen. B2B-activiteiten zijn momenteel goed voor 17% van de totale omzet in Duitsland, met een groeipercentage van 8%. Er werd gewezen op activiteiten die gebaseerd zijn op de beveiligingsarchitectuur Samsung Knox. In vergelijking met het voorgaande jaar is de verkoop van Knox-licenties met meer dan 200 procent gestegen, aldus Martin Böker.

Partnerships zijn een hoge prioriteit voor Samsung

Het belang van partners voor Samsung werd door Martin Böker duidelijk gemaakt toen hij het over de Open Economy had: Samsung is ervan overtuigd dat samenwerking in de “Open Economy” van morgen een kritische succesfactor zal zijn voor bedrijven in alle bedrijfstakken. Flexibiliteit en samenwerking zullen de nieuwe modus operandi worden, terwijl “gesloten” en traditionele bedrijfsmodellen in de toekomst waarschijnlijk steeds minder zullen worden aanvaard. In de toekomst moeten ondernemingen niet langer alleen op hun kerncompetenties vertrouwen, maar strategische allianties smeden, ook met hun concurrenten.

De presentaties en showcases op het zogenaamde B2B-eiland lieten zien hoe partnerschappen met Samsung eruit zouden kunnen zien. Ter plaatse waren 3spin, Aetka, Bechtle, Deutsche Telekom, Eachtick, Nuance Communications, Pads5, QNAP, Samsung SDS, Tank & Rast en Vodafone. Het was bijzonder opwindend om te zien hoe nieuwe technologieën zoals virtual reality (VR) bijdragen aan B2B-oplossingen.

De fabrikant ziet een enorm potentieel in virtual en augmented reality voor gebruik in veel sectoren en industrieën, bijvoorbeeld smart retail, auto-ontwerp en -productie en in de toeristische sector.

VR-business wordt langzaam werkelijkheid

Het is niet meteen duidelijk hoe je in de B2B-sector zaken kunt doen met VR. Zelfs toen Judith Hoffmann, Senior Manager IT Channel Sales IT & Mobile B2B bij Samsung, voor het eerst een VR-bril overhandigd kreeg om na te denken over zakelijke mogelijkheden, dacht ze eerst aan de consumentensector – B2B was in eerste instantie niet in zicht.

Maar daar is verandering in gekomen, zo bleek uit de presentaties en de bijbehorende partneroplossingen op de Samsung Roadshow 2017.

Virtofy van Eachtick is bijvoorbeeld een oplossing waarmee virtuele tours gemaakt kunnen worden. De VR tours kunnen begeleid worden door een presentator voor groepen of individuele gebruikers (Guided VR Tours). De presentator kan precies volgen wat de VR tour gasten zien op een tablet, smartphone of notebook. Zo kunnen vastgoedmakelaars potentiële kopers virtueel door hun verkoophuizen leiden, om maar één toepassing te noemen. Andere scenario’s zijn rondleidingen als voorproefje van een geplande boeking, rondleidingen in nieuwe fabrieksfaciliteiten voordat deze worden gebouwd, of presentaties van machines die niet zomaar naar een beursstand kunnen worden gebracht. Partners van Eachtick krijgen onder andere een editor zodat ze zelf VR tours kunnen maken van de content van hun klanten. Hiermee kan een servicebusiness worden gegenereerd.

3spin heeft daarentegen beheersoftware ontwikkeld waarmee bijvoorbeeld VR-toepassingen op talrijke VR-installaties of VR-brillen kunnen worden uitgerold en beheerd. Het beheer van VR-toepassingen zal in de toekomst veel belangrijker worden. Er zijn al projecten zoals VR voor de Lufthansa maatschappij. Dit vereist oplossingen voor een gedistribueerde VR-infrastructuur. De zakelijke optie erachter: In de toekomst zouden IT-dienstverleners die vandaag bijvoorbeeld WLAN-infrastructuren bouwen en onderhouden, iets soortgelijks kunnen doen op VR-gebied door VR-infrastructuren te beheren. Een typisch toepassingsgebied zijn opleidingscentra, of zelfs makelaarsbedrijven of reisbureaugroepen die VR willen gebruiken voor hun klanten.

Samsung wil beveiliging naar IoT brengen

Terwijl de VR-business nog maar net van de grond komt, heeft beveiliging al lang een goede positie als het gaat om omzetkansen. Tijdens de B2B rondleiding op de Samsung Roadshow omschreef Judith Hoffmann beveiliging als het allerbelangrijkste onderwerp bij Samsung.

Samsung Knox als de centrale beveiligingsarchitectuur van Samsung zit niet alleen op de nieuwe Samsung-smartphones, ook de smartwatch Samsung Gear S3 heeft Knox aan boord. Andere apparaatklassen zullen volgen, want Samsung heeft zich ten doel gesteld de veiligheid van het hele internet der dingen (IoT) te waarborgen. Een grote uitdaging, maar een doel dat de moeite waard is. Hoe Samsung Knox de mobiele beveiliging en vervolgens de IoT-beveiliging kan verbeteren, is ook beschreven door het Duitse Bundesamt für Informationssicherheit (BSI) in de beveiligingsaanbevelingen voor de configuratie van Samsung Android-toestellen met Knox. Samsung Knox kan ook worden gebruikt om specifiek apps van klanten te beveiligen, bijvoorbeeld de bankapps van een financiële dienstverlener die men bedient. Op het gebied van IoT-beveiliging komen er dus nog meer spannende mogelijkheden voor partners.

Samenvatting: De B2B-dag van de Samsung Roadshow liet zien hoe partners ook met nieuwe technologieën zaken kunnen doen, maar vooral hoe belangrijk partnerships voor Samsung zijn. Het kan dus de moeite waard zijn om de partnerprogramma’s van Samsung eens nader te bekijken.