RTX-Ti-kaarten met verbeterde koeling en holo-juwelen

Zotac kondigt op de virtuele Computex twee series Geforce-kaarten aan, gebaseerd op de gloednieuwe RTX-3080-Ti- en RTX-3070-Ti-ontwerpen. Hier moeten krachtigere koelers zorgen voor zeer hoge prestaties met tegelijkertijd een laag geluidsniveau.

Voor veeleisende gamers onthult Zotac op de virtuele Computex 2021 twee nieuwe series Geforce RTX grafische kaarten met aangepaste ontwerpen: Zotac Gaming Geforce RTX 3080 Ti en 3070 Ti. Beide zijn gebaseerd op de nieuwe Ampere-chips die Nivida op Computex onthulde. De Ampere GA-102 variant op de RTX-3080 Ti kaarten zit maar een klein beetje onder de RTX 3090 met 10.240 Cuda cores, maar heeft met 12 GB GDDR6X slechts toegang tot de helft van het grafische geheugen. RTX 3080-kaarten zonder Ti hebben 8.704 Cuda cores in de GPU en 10 GB geheugen.

Voor RTX 3070 Ti-kaarten is het grafisch geheugen niet groter geworden in vergelijking met de “normale” RTX 3700, Nvidia laat het bij 8 GB, maar het is wel sneller. Dit komt omdat het nu bestaat uit GDDR6X chips. Bovendien zijn nu 6.144 in plaats van 5.888 Cuda cores ingeschakeld in de Ampere GPU. Nvidia geeft geen informatie over het aantal RT- en Tensor-kernen.

Hogere kloksnelheden en uitgebreidere koelers

Zotac rust de nieuwe kaarten uit met uitgebreide 2,5 of 3 slots brede koelers die werken met drie ventilatoren. De koellichamen, die van aluminium zijn, zijn verdeeld in twee of drie groepen waar koperen warmtebuizen doorheen lopen. Volgens Zotac is de lay-out van de heat pipes gewijzigd om het contactoppervlak met de GPU te vergroten, wat de warmteafvoer verbetert.

Alle nieuwe modellen maken gebruik van het verbeterde Icestorm 2.0-koelsysteem met een 10 procent hogere luchtstroom en zijn voorzien van een metalen achterplaat. De Freeze Fan-functie stopt alle ventilatoren wanneer de GPU bij lage belasting werkt. Met de actieve ventilatorregeling kunnen gebruikers de ventilatorsnelheden onafhankelijk van elkaar instellen.

De Gaming Geforce RTX-3080-Ti-serie bestaat uit de vier modellen AMP Extreme Holo, AMP Holo, Trinity OC en Trinity, waarbij de RTX-3070-Ti-serie de Trinity OC-variant ontbeert. De AMP Holo-modellen werken met in de fabriek verhoogde kloksnelheden en hebben bijzonder krachtige koelers in HoloBlack-design met holografisch glinsterende decoratieve elementen en configureerbare RGB-verlichting. Ze zijn ook voorzien van grotere 100 mm ventilatoren en, voor het eerst, acht heat pipes op de Extreme Holo modellen.

Met de Firestorm tool kunnen de GPU en geheugen kloksnelheden worden geconfigureerd en gemonitord in real time. Bovendien kunnen ventilatorsnelheden en verlichtingseffecten worden geregeld. De AMP Extreme Holo modellen hebben ook een dubbel BIOS met omschakeling via de Firestorm tool. Er is een stille modus voor een lager volume en een versterkingsmodus voor meer kracht tijdens het gamen.

De eerste kaarten van de RTX-3080-Ti-serie worden op 3 juni gelanceerd, het gros van de RTX-3070-TI-modellen volgt op 10 juni. De Extreme modellen zullen moeten wachten tot juli. Zotac geeft geen prijzen op, maar er kan worden aangenomen dat de kaarten direct bij de lancering schaars en navenant duur zullen zijn.