Abonnementen stiekem geactiveerd bij gebruikers: terugbetaling gebeurt automatisch

TIM en Wind zijn een automatische procedure gestart voor het terugbetalen van ongevraagd betaalde diensten. Hoe het werkt

TIM en Wind zijn een procedure gestart voor de automatische terugbetaling van VAS-diensten (diensten met toegevoegde waarde) die op frauduleuze wijze door derde bedrijven zijn geactiveerd op de SIM-kaarten van sommige gebruikers. De procedure begon nadat klanten van de twee telefoonmaatschappijen hadden gemeld dat zij ongevraagd abonnementsdiensten hadden geactiveerd op telefoonnummers die niet voor “normale” doeleinden werden gebruikt.

In feite worden de kaarten met geactiveerde diensten met toegevoegde waarde (d.w.z. maandelijkse premium-abonnementen waarbij een bepaald bedrag per maand van het tegoed wordt afgetrokken om multimedia-inhoud te ontvangen – horoscopen, liedjes, afbeeldingen) niet gebruikt om te bellen, maar alleen om connectiviteit te bieden voor slimme apparaten, zoals die welke voor het slimme huis zijn ontworpen. Normaal gesproken zou het onmogelijk moeten zijn om premium abonnementen op dit type simkaart te activeren, maar een extern bedrijf dat gespecialiseerd is in dit soort “zwendel” is erin geslaagd om de blokkade te omzeilen.

De twee operators hebben besloten om gebruikers van wie de bedragen zijn verduisterd automatisch terug te betalen, en TIM is ook een intern onderzoek gestart om te achterhalen wat er is misgegaan.

Hoe deactiveert u betaalde diensten met TIM

Timmy-klanten hebben verschillende hulpmiddelen tot hun beschikking om een terugbetaling aan te vragen als een ongevraagde abonnementsdienst is geactiveerd. U kunt het Unico Call Center gratis bellen op 800.44.22.99; stuur een gratis SMS naar 119 met de woorden “claim ongevraagde VAS-diensten”; of bel 119. Om VAS-diensten uit te schakelen, kunt u ook gebruikmaken van uw persoonlijke My Tim Mobile-gedeelte.

Om problemen van welke aard dan ook te voorkomen, kunt u verzoeken om betaalde diensten te blokkeren. Bel gewoon de TIM-klantendienst en vraag de operator naar de TIM-sms-barring. Het verzoek is gratis en binnen enkele minuten hoeft u zich geen zorgen meer te maken over de frauduleuze activering van ongevraagde abonnementen.

Hoe deactiveert u betaalde diensten met Wind

Wind biedt zijn klanten ook een zeer eenvoudige procedure voor het blokkeren, deactiveren en terugvragen van VAS-diensten.

Voor SMS-blokkering belt u gewoon 155 en vraagt u de operator om dit te activeren, zodat u beschermd bent tegen eventuele toekomstige problemen. Indien u daarentegen het slachtoffer bent geworden van een ongevraagde activering van het abonnement, kunt u om terugbetaling vragen door te bellen naar 155 of het gratis nummer van AGCOM 800.44.22.99.

Om de VAS-diensten te deactiveren, kunt u hetzelfde AGCOM-nummer bellen, naar de Klantenzone Wind gaan of een SMS sturen naar 48048.

Hoe deactiveert u VAS-diensten met AGCOM

Om ongevraagde betaalde diensten in slechts enkele seconden te deactiveren, kunt u het gratis nummer 800.44.22.99 van AGCOM gebruiken. Volg de instructies van de opgenomen stem en uw abonnement wordt binnen enkele seconden gedeactiveerd. U kunt ook vragen om met een consulent van uw telefoonmaatschappij te spreken.