Big data

Big data is een uitdrukking die wordt gebruikt om een ​​enorme hoeveelheid zowel gestructureerde als ongestructureerde gegevens aan te duiden die zo groot is dat ze moeilijk te verwerken zijn met traditionele database- en softwaretechnieken. In de meeste bedrijfsscenario’s is het datavolume te groot, beweegt het te snel of overschrijdt het de huidige verwerkingscapaciteit.

Intelligente beslissingen

Big Data heeft het potentieel om bedrijven te helpen hun activiteiten te verbeteren en snellere, intelligentere beslissingen te nemen. De gegevens worden verzameld uit een aantal bronnen, waaronder e-mails, mobiele apparaten, applicaties, databases, servers en andere middelen. Wanneer deze gegevens worden vastgelegd, geformatteerd, gemanipuleerd, opgeslagen en vervolgens geanalyseerd, kan een bedrijf nuttig inzicht krijgen om de inkomsten te verhogen, klanten te krijgen of te behouden en de bedrijfsvoering te verbeteren.

Is big data een volume of een technologie?

Hoewel de term lijkt te verwijzen naar de hoeveelheid gegevens, is dat niet altijd het geval. De term big data, vooral wanneer deze door leveranciers wordt gebruikt, kan verwijzen naar de technologie (inclusief de tools en processen) die een organisatie nodig heeft om de grote hoeveelheden data en opslagfaciliteiten te verwerken. Aangenomen wordt dat de term afkomstig is van webzoekbedrijven die zeer grote gedistribueerde aggregaties van los gestructureerde gegevens moesten doorzoeken.

Een voorbeeld

Een voorbeeld van big data kan petabytes (1,024 terabytes) of exabytes (1,024 petabytes) aan gegevens zijn, bestaande uit miljarden tot biljoenen records van miljoenen mensen allemaal uit verschillende bronnen (bijv. Internet, verkoop, klantcontactcentrum, sociale media, mobiele gegevens enzovoort). De gegevens zijn doorgaans los gestructureerde gegevens die vaak onvolledig en ontoegankelijk zijn.

Zakelijke datasets

Bij het omgaan met grotere datasets ondervinden organisaties moeilijkheden bij het creëren, manipuleren en beheren van big data. Big Data is vooral een probleem bij bedrijfsanalyses omdat standaardtools en -procedures niet zijn ontworpen om enorme datasets te doorzoeken en analyseren.

Aanbevolen literatuur: Zie gerelateerde zin Big Data-analyse.