Mdm

Mobile Device Management (MDM) is het proces voor het bewaken, beheren en beveiligen van mobiele apparaten zoals smartphones, tablets en laptops die in bedrijven worden gebruikt om toegang te krijgen tot gegevens. Het is een soort beveiligingssoftware die door een IT-afdeling wordt gebruikt om de gegevensbeveiliging te verbeteren en de productiviteit te verbeteren. Het algemene doel van MDM is de ondersteuning, beveiliging en bedrijfsfunctionaliteit van apparaten te vergroten en tegelijkertijd de flexibiliteit van de gebruiker te behouden.

De wijdverbreide toename van de consumentisering van IT betekent dat meer persoonlijke consumenten (pc) computerapparaten door werknemers naar de werkplek worden gebracht voor gebruik en connectiviteit op het bedrijfsnetwerk. Bring Your Own Device (BYOD) wordt algemeen gebruikt om naar deze werknemersapparaten te verwijzen. De huidige categorie MDM-software is een manier waarop een organisatie veilige mobiele oplossingen kan leveren aan haar BYOD-personeel.

MDM en EMM

Met de toenemende acceptatie en populariteit van mobiele apparaten op de werkplek, is MDM nu geëvolueerd naar Enterprise Mobility Management (EMM), of de verzameling mensen, processen en technologie gericht op het beheer van mobiele apparaten, draadloze netwerken en ander mobiel computergebruik. diensten in een bedrijfscontext. De termen zijn niet uitwisselbaar, maar MDM wordt beschouwd als een onderdeel van EMM. EMM omvat de volledige reeks oplossingen voor mobiliteitsbeheer, inclusief applicatie-, inhoud- en identiteitsbeheer, terwijl MDM zich richt op mobiele apparaten en hun beveiliging.

Functies van MDM

MDM-tools beheren de scheiding van bedrijfsgegevens – het principe waarmee de toegang tot en opslag van een bepaalde gegevensset wordt gesegmenteerd – beveiligde e-mails en bedrijfsapparaten, dwingt beleid af en integreert mobiele apparaten. Andere kernfuncties zijn:

  • Ervoor zorgen dat gebruikersapparatuur, hoe divers ook, wordt geconfigureerd volgens een consistente standaardset van applicaties, functies of bedrijfsbeleid.
  • Bijwerken van apparatuur, applicaties, functies of beleid
  • Ervoor zorgen dat gebruikers applicaties op een consistente en ondersteunbare manier gebruiken
  • Ervoor zorgen dat apparatuur consistent presteert
  • Monitoring- en volgapparatuur
  • Apparatuur op afstand diagnosticeren en problemen oplossen

Voordelen van MDM-software

Controle over alle mobiele apparaten

Door een MDM-tool te gebruiken, hebben organisaties een beter zicht op hun apparaten, aangezien software waardevolle gegevens van de beheerde apparaten haalt. De IT-afdeling binnen een organisatie weet welke apparaten in gebruik zijn en hun beveiligingsniveau. Het is ook mogelijk om de toegang te beperken op basis van apparaat, en zelfs om te partitioneren tussen persoonlijke en zakelijke omgevingen op een apparaat

Beveiliging

Hoewel pc’s en laptops doorgaans vooraf geïnstalleerde malwarebescherming hebben, zijn tablets en mobiele apparaten kwetsbaarder voor cyberaanvallen. MDM beschermt apparaten en blijft tegelijkertijd voldoen aan de voorschriften voor gegevensbescherming, zoals GDPR, HIPAA, ELD en CJIS.

Verhoogde productiviteit en lagere kosten

Door apparaatinschrijvingen en -configuraties te automatiseren, wordt zowel de kans op menselijke fouten als het tijdrovende beheer verkleind. MDM biedt een manier om apparaten te beveiligen zonder een enorme investering of het inhuren van een interne IT-specialist.

Andere MDM-betekenissen

MDM staat ook voor Master Data Management, een door technologie ondersteunde discipline waarin business en IT samenwerken om de uniformiteit, nauwkeurigheid, rentmeesterschap, consistentie en verantwoording van de gedeelde master data-assets van een onderneming te waarborgen. Het richt zich op het beheer en de koppeling van referentie- of stamgegevens die worden gedeeld door verschillende systemen en gebruikt door verschillende groepen binnen een organisatie.