Netwerk

Een netwerk bestaat uit twee of meer afzonderlijke apparaten (laptops, printers, servers, etc.) die met elkaar zijn verbonden zodat ze kunnen communiceren. Elk apparaat op een netwerk wordt een knooppunt genoemd en verschillende knooppunten kunnen fysiek worden verbonden via kabels of draadloos via radiofrequenties.

Netwerken zijn om verschillende redenen nuttig, waarvan de belangrijkste het delen van informatie is. Knooppunten op een netwerk delen vaak software, opslag, gegevens en toegang tot invoer- of uitvoerapparaten. Dit maakt de toewijzing van middelen niet alleen zuiniger, maar het maakt ook elk apparaat efficiënter.

Soorten computernetwerken

De meeste soorten netwerken worden gekenmerkt door hun fysieke locatie (of het ontbreken daarvan):

  • Local Area Networks (LAN’s) hebben computers die zich dicht bij elkaar bevinden, meestal in hetzelfde gebouw.
  • Draadloze lokale netwerken (WLAN’s) zijn, zoals de naam al doet vermoeden, LAN’s die zijn verbonden via hoogfrequente radiogolven in tegenstelling tot kabels.
  • Wide Area Networks (WAN’s) bestaan ​​uit twee of meer onderling verbonden LAN’s en zijn niet gebonden aan een fysieke locatie.
  • Campus-area networks (CAN’s) bestaan ​​ook uit twee of meer LAN’s, maar zijn gebonden aan een fysieke perimeter.
  • Metropolitan Area Networks (MAN’s) zijn datanetwerken die zijn ontworpen voor een stad of stad.
  • Home-area networks (HAN’s) bevinden zich in het huis van een gebruiker en verbinden alle apparaten met elkaar, van computers tot beveiligingssystemen tot slimme apparaten voor thuisgebruik en meer.
  • Storage-area networks (SAN’s) zijn samengesteld uit opslagapparaten op een snelle server.
  • Virtuele privénetwerken (VPN’s) zijn op internet gebaseerd en gebruiken tunnelingprotocollen om een ​​veilige verbinding tussen een client en server tot stand te brengen.

Netwerkfuncties

Netwerken kunnen ook worden gecategoriseerd op basis van een aantal verschillende functies, waaronder:

  • Topologie, of de geometrische rangschikking van de netwerkapparaten. Gangbare topologieën zijn onder meer bus, ster, ring en boom. Diagrammen van verschillende topologieconfiguraties zijn te vinden in de Quick Reference-sectie van Kompoos.
  • Protocol, of de reeks regels en signalen die de computers in een netwerk gebruiken om te communiceren. Veelgebruikte netwerkprotocollen zijn onder meer Hyper Text Transfer Protocol (HTTP), Internet Protocol (IP), Transmission Control Protocol (TCP) en Simple Mail Transport Protocol (SMTP).
  • Architectuur, of de structuur van taakverdeling over verbonden apparaten. De primaire typen netwerkarchitectuur zijn peer-to-peer (P2P), die voornamelijk wordt gebruikt voor het delen van bestanden, en client / server, die voornamelijk wordt gebruikt voor resourcebeheer. Het is vermeldenswaard dat de meeste P2P-architecturen van apparaten hetzelfde gewicht delen, terwijl client / server-architecturen een duidelijke hiërarchie hebben, waarbij het meeste vermogen gecentraliseerd is in de server.

Top 5 netwerkgerelateerde vragen

1. Wat is netwerksoftware?

2. Wat is een netwerkcomputer?

3. Wat is netwerkbeheer?

4. Wat is netwerkbeveiliging?

5. Wat is een lokaal netwerk (LAN)?