Intel onthult nieuwe 12e generatie CPU’s: lijkt op smartphone CPU’s

Nieuwe 12e generatie Intel CPU’s zijn officieel en lijken steeds meer op smartphone CPU’s, waarmee ze een deel van de basisfilosofie delen

Op het Intel Innovation event heeft de reus uit Santa Clara de nieuwe 12e generatie Alder Lake CPU familie officieel gemaakt. Zes nieuwe processoren werden officieel gemaakt, waaronder de Intel Core i9-12900K, die is aangekondigd als ’s werelds beste processor die momenteel beschikbaar is voor high-performance gaming.

De Core i9-12900K heeft angstaanjagende cijfers: hij kan Turbo Boost opvoeren tot een monsterlijke 5,2 GHz als de context daarom vraagt, en heeft 16 cores en 24 threads, waardoor het de absoluut beste keuze is voor degenen die maximale prestaties eisen bij gaming en voor content creators, die vaak te maken hebben met videobewerking. Intels nieuwe CPU-familie zal 60 processoren omvatten, die volgens het bedrijf meer dan 500 partnerontwerpen zullen ondersteunen, variërend van ultrabooks (superlichte laptops) tot high-end desktop-pc’s.

Intel komt steeds dichter bij de smartphone-filosofie

Alle zes van de nieuwe CPU’s, van de eerder genoemde Core i9 tot de ‘kleine’ Core i5-12600K, worden gemaakt met een 10-nanometer fabricageproces, dus op papier zouden ze naast kracht ook voor een goede energie-efficiëntie moeten zorgen, en een hybride architectuur in de stijl van groot moeten hebben.LITTLE-achtige hybride architectuur zoals die wordt gebruikt in smartphones, waarin cores voor de zwaarste werklasten – dus met een hoog vermogen – worden gecombineerd met cores met een hoog rendement om waar mogelijk zo weinig mogelijk stroom te verbruiken.

Dit is dezelfde filosofie die Qualcomm, MediaTek en anderen leiden bij de ontwikkeling van chips voor smartphones, en waartoe Apple zich een jaar geleden heeft bekeerd met zijn M1-chips voor Macs die het zelf ontwikkelt (en die het ook heeft omgevormd tot M1 Pro en M1 Max). Ook Intel geeft dus indirect toe dat dit de weg vooruit is, en toont dit aan door een systeem te omhelzen dat lijkt op de big.LITTLE-architectuur.

Intel heeft vóór de presentatie van de CPU’s tests uitgevoerd om de doeltreffendheid van de nieuwe hybride architectuur (Intel 7 genoemd) te beoordelen, en heeft uitgebreid gewerkt aan de verbetering van de prestaties en de compatibiliteit, aangezien ontwikkelaars nu worden opgeroepen bestaande toepassingen te ontwerpen of aan te passen door deze voor de nieuwe architectuur te optimaliseren.

In de nieuwe CPU’s zit ook een nieuw onderdeel, genaamd ‘Thread Director’, dat de computerverzoeken van applicaties en het besturingssysteem simpelweg sorteert: lichtere taken worden naar de hoogefficiënte cores gestuurd, en meer veeleisende taken naar de krachtige cores. Dit alles, zo legt Intel uit, zal beter werken onder Windows 11, dat voor deze architectuur is geoptimaliseerd.

“s Werelds beste gamingchip”

Note: een van de vele technische innovaties van de nieuwe Intel 12 Gen CPU’s is de overstap naar DDR5 RAM, waarvan de grotere beschikbaarheid van bandbreedte extra kracht zal bieden voor foto- en videobewerking. Het volgende is een verklaring van Gregory Bryant, executive vice president en general manager van Intels Client Computing Group:

“De krachtige hybride architectuur van de 12e generatie Intel Core-processors is een architectonische verschuiving die mogelijk wordt gemaakt door de nauwe samenwerking tussen software en hardware en die generaties lang voor nieuwe prestatieniveaus zal zorgen. Het leiderschap begint met de komst van ons vlaggenschip, de Core i9-12900K – ’s werelds beste gamingprocessor – en u zult nog meer ongelooflijke ervaringen zien wanneer we de rest van de 12e-generatiefamilie en daarna verschepen.”