Nu kunnen we Smart TV’s bedienen met Google Home: hoe doe je dat

Een update van de Google Home-app maakt het veel handiger om compatibele Smart TV’s te gebruiken, door je smartphone te veranderen in een virtuele universele afstandsbediening

aangekondigd eind september in de VS, komt er nu ook in Italië een nieuwe functie naar Android-smartphones: de mogelijkheid om je telefoon te gebruiken als afstandsbediening voor je Smart TV. Een groot gemak dat binnenkort beschikbaar zal zijn voor alle Smart TV’s met het Android TV besturingssysteem of met Google Chromecast HDMI dongles.

De nieuwe functie is door Google opgenomen in versie 2.46 van de Google Home app voor Android (dezelfde versie voor iOS is nog niet beschikbaar). Deze versie wordt als een regelmatige update uitgebracht via de Play Store. Een zeer vergelijkbare functie is al beschikbaar door de Smart TV via Bluetooth aan de smartphone te koppelen en de oude Google TV-app te gebruiken. Om dit te doen, moet u echter het pictogram van de afstandsbediening invoegen in de sneltoetsen in de meldingsdropdown. Kortom, het is een zeer ongemakkelijke procedure, die in feite door zeer weinig gebruikers wordt gebruikt. Met de integratie van de afstandsbediening in Google Home is alles echter rationeler en functioneler geworden.

Televisie afstandsbediening met smartphone: hoe doe je dat

Om deze nieuwe functie te krijgen, heb je eerst versie 2.46 van de Google Home-app nodig. De app wordt op dit moment uitgebracht, dus als hij nog niet op je smartphone staat, zul je nog even moeten wachten.

Met versie 2.46 geïnstalleerd, verschijnt de nieuwe afstandsbedieningsfunctie wel in de app. Open gewoon Google Home, selecteer het tabblad voor de Chromecast of Android Smart TV die je eerder hebt aangesloten, en je ziet linksonder een nieuwe optie: “Open afstandsbediening”.

Nu moet je je telefoon via Bluetooth aan de tv koppelen door de klassieke code in te voeren die op het tv-scherm verschijnt, waarna je wordt geconfronteerd met een scherm dat uit twee delen bestaat. Bovenaan bevindt zich het virtuele trackpad: beweeg uw vinger om door de tv-interface te bewegen en tik om te simuleren dat u op een knop van de afstandsbediening drukt.

Als we op een veld tikken om tekst in te voeren, zoals het veld voor het zoeken naar beschikbare inhoud, wordt op het scherm van de smartphone het toetsenbord van de telefoon weergegeven, zodat we op een veel comfortabelere manier kunnen typen: tekst typen met de afstandsbediening van de tv is altijd ongemakkelijk, terwijl het gebruik van spraakopdrachten niet altijd effectief is (vooral in het geval van inhoud in een vreemde taal, als onze uitspraak van het Engels niet erg goed is).

Op het onderste gedeelte vinden we echter drie knoppen: de eerste om terug te gaan, de tweede om terug te keren naar Home en de derde om de spraakopdrachten te activeren.

De tv bedienen met snelle opdrachten

Als deze nieuwe functie nog niet beschikbaar is op de app die we op onze smartphone hebben geïnstalleerd, kunnen we nog steeds de oude methode gebruiken om vertrouwd te raken met de virtuele afstandsbediening.

Het eerste wat u moet doen, is het meldingengordijn openen en op het kleine potloodpictogram drukken om de snelle opdrachten aan te passen. Als de snelkoppeling van de afstandsbediening nog niet in uw lijst met snelkoppelingen staat, kunt u deze toevoegen.

Als u op de snelkoppeling van de afstandsbediening hebt gedrukt, komt u weer bij het koppelingsscherm, waar u de code moet invoeren die op de aangesloten Smart TV verschijnt. We kunnen nu de virtuele afstandsbediening gebruiken.