Huis > W > Wat Is Geroot?

Wat is geroot?

De term 'rooten' wordt gebruikt bij het 'hacken' van een Android device. Het rooten van een smartphone of tablet betekent dat door een softwarematige update toegang verkregen wordt tot de 'root' van het apparaat.

Lees verder

Wat gebeurt er als je je telefoon root?

Android is gebaseerd op de kernel van opensource besturingssysteem Linux. De term root komt ook in Linux voor, waarbij de 'rootgebruiker' alle rechten heeft om acties uit te voeren. Dit geldt ook voor Android: met root heb je alle macht over jouw Android-toestel. Wat kun je doen met een rooted Android? Het rooten van je Android tablet heeft natuurlijk zijn voordelen. Zo kun je bepaalde functies en features aan je tablet toevoegen die normaal gesproken niet op de tablet beschikbaar zijn. Ook vind je in de Google Play Store heel wat applicaties die alleen draaien op tablets die geroot zijn.

Hoe werkt rooten?

Rooting werkt door de gebruiker privileges te geven op administratief niveau, oftewel "root access". Dit geeft de gebruiker volledige controle over het apparaat, inclusief de mogelijkheid om aangepaste software te installeren en andere wijzigingen aan te brengen die normaal beperkt zouden zijn.
Rooting wordt meestal gedaan door een beveiligingslek in het besturingssysteem te misbruiken, wat op verschillende manieren kan gebeuren. Zodra het toestel geroot is, kan een aangepast herstel image geïnstalleerd worden, waarmee de gebruiker een aangepaste ROM kan installeren. Hoe root je een tablet? Er is geen pasklaar antwoord op deze vraag, omdat het proces voor het rooten van een tablet kan variëren afhankelijk van het merk en model van het apparaat. Er zijn echter enkele algemene stappen die gevolgd kunnen worden om de meeste tablets te rooten.
Eerst moet de gebruiker de Opties voor Ontwikkelaars inschakelen op de tablet. Dit kan meestal worden gedaan door naar het menu Instellingen te gaan en "Over tablet" te selecteren, en vervolgens zeven keer op het "Build nummer" te tikken. Zodra Developer Options is ingeschakeld, kan de gebruiker naar het menu Instellingen gaan en "USB debugging" inschakelen.
Vervolgens moet de gebruiker de tablet aansluiten op een computer via een USB-kabel. Zodra de tablet is aangesloten, moet de gebruiker een opdrachtprompt openen op de computer en navigeren naar de map waar de Android SDK is geïnstalleerd. Vanaf hier moet de gebruiker het volgende commando invoeren:
adb devices
Dit commando geeft een lijst van alle apparaten die via ADB met de computer verbonden zijn. De gebruiker zou hier het serienummer van zijn tablet moeten zien staan. Als het serienummer van de tablet niet in de lijst staat, moet de gebruiker de juiste drivers voor het apparaat installeren.
Zodra de juiste drivers zijn geïnstalleerd, moet de gebruiker opnieuw een opdrachtprompt openen en navigeren naar de Android SDK map. Vanaf hier moet de gebruiker het volgende commando invoeren:
adb reboot recovery
Dit commando zal de tablet herstarten in herstelmodus. Zodra de tablet in herstel modus is, moet de gebruiker de volume knoppen gebruiken om te navigeren naar de "Apply Update from ADB" optie en deze selecteren.
Vervolgens moet de gebruiker opnieuw een opdrachtprompt openen en navigeren naar de Android SDK map. Vanaf hier moet de gebruiker het volgende commando invoeren:
adb sideload
Dit commando zal het gespecificeerde ZIP-bestand op de tablet laden. Het ZIP-bestand moet

Door Paske Wojewoda

Wat kun je doen met een rooted Android? :: Wat is een Stereometrische vorm?
Handige links