Huis > W > Wat Is Laeq?

Wat is LAEQ?

De Laeq is een meeteenheid om de geluidszones voor de nachtvluchten rondom Schiphol te bepalen. De Laeq is gebaseerd op het gemiddelde geluidsniveau van vliegtuigen binnenshuis, berekend over alle nachten van een geheel jaar. De Laeq wordt uitgedrukt in decibels.

Lees verder

Men kan zich ook afvragen: hoe hard is 52 db?

db(A)Beleving
50Rustig
55Rustig
60Indringend
70Storend bij telefoneren
Hoe luid is 75 dB?
DecibelsGeluid
Heel luid, kans op beschadiging
85 dBZware vrachtwagen, iPod, hard geschreeuw
80 dBDrukke verkeersweg, wekker, drukke klas, voorbijrazende trein
75 dBElektrisch scheerapparaat, haardroger, stadslawaai

Hoe luid is 38 dB?

38 dB is vrij stil. Je zou het kunnen horen als het een hoog geluid is en je in een stille kamer bent, maar het zal niet erg luid zijn. En nog een vraag, hoeveel db is omgevingsgeluid? Het omgevingsgeluidsniveau is gewoonlijk ongeveer 50 dB.

Hoe hard mag geluid zijn?

Hoe hard de muziek mag, is geregeld in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit milieubeheer (tenzij voor uw onderneming speciale maatwerkvoorschriften gelden). Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn. Mensen vragen ook: hoeveel decibel is schadelijk? Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.

Trouwens, wat is het verschil tussen db en dba?

De dB(A) is de eenheid waarin de sterkte van het geluid in verreweg de meeste gevallen wordt weergegeven. De dB(A) is afgeleid van de gewone decibel, maar corrigeert de geluidssterktes voor de gevoeligheid van het (menselijk) oor. Trouwens, hoe bescherm je iemand tegen gevaarlijk geluid? De meeste mensen beschermen zich tegen gevaarlijke geluiden door gehoorbeschermers te dragen. Gehoorbeschermers zijn kleine apparaten die je oren bedekken en het geluid dempen. Sommige gehoorbeschermers zijn beter dan andere, dus het is belangrijk om een goede kwaliteit te kopen.

Waar staat SPL voor?

SPL staat voor Sound Pressure Level en is een eenheid voor geluidsdruk.

Door Olympia

Welke grootheid wordt er gemeten in de eenheid decibel? :: Wat is 30 decibel?
Handige links