Huis > W > Wat Is Een Lrs?

Wat is een LRS?

Radiculopathie of het Lumbosacraal Radiculair syndroom (LRS) is een andere benaming voor inklemming van de zenuw door uitstulping van de tussenwervelschijf. Lumbale radiculaire pijn wordt gekenmerkt door pijn in de rug die uitstraalt over de achterzijde van het bovenbeen via de kuit naar de voet.

Lees verder

Wat is Radiculair syndroom l5?

Wat is het? Bij een lumbosacraal radiculair syndroom (LSRS) is een zenuwwortel in de onderrug bekneld. Meestal komt dit door een uitpuilende tussenwervelschijf (een hernia). Soms komt het door een vernauwing van het wervelkanaal als gevolg van slijtage. Dienovereenkomstig, wat is de lumbale wervelkolom? Wat is lumbosacraal radiculaire pijn

De wervelkolom bestaat uit wervels. Tussen de wervels vandaan komen zenuwwortels die elk voor een eigen deel van de huid en spieren zorgen. Lumbosacraal radiculaire pijn is uitstralende pijn via één of meer zenuwwortels van de lendenwervels (lumbo) of het heiligbeen (sacraal).

Wat is een Pseudoradiculair syndroom?

Een pseudoradiculair syndroom is een aandoening die resulteert in uitstralende pijn in de benen of armen. De pijn wordt veroorzaakt door schade aan de zenuwwortel, het deel van de zenuw dat van het ruggenmerg naar de periferie van het lichaam loopt. De schade kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen, waaronder hernia's, stenose van de wervelkolom en degeneratieve schijfziekte. De behandeling van een pseudoradiculair syndroom bestaat meestal uit een combinatie van medicijnen, fysiotherapie en chirurgie. Wat te doen bij radiculaire pijn? Er zijn een paar dingen die gedaan kunnen worden bij radiculaire pijn:
1. Pas warmte of koude toe op het getroffen gebied. Dit kan helpen om ontsteking en pijn te verminderen.
2. Neem vrij verkrijgbare pijnstillers zoals ibuprofen of acetaminophen.
3. Probeer fysiotherapie-oefeningen die gericht zijn op het rekken en versterken van de spieren rond het getroffen gebied.
4. Als de pijn ernstig is, kan een arts sterkere pijnstillers of injecties voorschrijven.

En nog een vraag, hoe ontstaat radiculopathie?

Cervicale radiculopathie doet zich voor als een zenuwwortel vanuit de ruggengraat samengedrukt raakt. De compressie kan zich om verschillende redenen voordoen. Bij jongere mensen doet het zich voor bij een nek. ernia na trauma. Trouwens, wat is radiculaire compressie? Een radiculair syndroom wordt meestal, maar niet altijd, veroorzaakt door wortelprikkeling/-compressie op basis van een uitpuilende of geruptureerde tussenwervelschijf (= hernia nuclei pulposi, HNP) of door benige compressie (= compressie op basis van botvorming binnen of juist buiten het wervelkanaal).

En nog een vraag, wat is het rijbroekgebied?

Bij ernstig krachtverlies kan er ook sprake zijn van een 'klapvoet'. Soms is er sprake van een doof gevoel op de billen, het 'rijbroekgebied'. Hierbij kan het urineren of de stoelgang veranderen; dit kan vertraagd urineren of een vertraagde stoelgang zijn, of juist ongewild verlies van urine of ontlasting. Wat is een Lumboischialgie? Lumboischialgie is een aandoening die leidt tot pijn in de onderrug en billen. De pijn wordt veroorzaakt door druk op de heupzenuw, die van de onderrug via de billen naar het been loopt. De aandoening staat ook bekend als ischias.

Waarom is de lumbale wervelkolom zo kwetsbaar?

De lendenwervelkolom is het meest kwetsbaar omdat het de zwakste schakel van de wervelkolom is. De lendenwervelkolom bestaat uit vijf wervels, de botten waaruit de wervelkolom is opgebouwd. De wervels worden bijeengehouden door ligamenten, spieren en pezen. De schijven tussen de wervels werken als kussens en laten de wervelkolom bewegen.
De lendenwervelkolom is kwetsbaar omdat de schijven tussen de wervels kunnen hernia's of scheuren. Dit kan gebeuren bij een plotselinge kracht op de wervelkolom, zoals bij een val of een auto-ongeluk. De hernia kan op de zenuwen rond de wervelkolom drukken en pijn, gevoelloosheid of zwakte in de benen of armen veroorzaken.

Door Charita

Wat is lumbale type? :: Hoeveel kan Ripple waard worden?
Handige links