Wat is melkcontrole?
Melkproductieregistratie (MPR ofwel melkcontrole) is een zeer belangrijke schakel in uw bedrijfsmanagement binnen de veestapel. Rantsoenberekeningen, fokbeleid en productieplanning worden veelal gebaseerd op de MPR-gegevens. Met de uitslag heeft u harde cijfers in handen die u helpen bij beslissingen op uw bedrijf.
Waar staat MPR voor?
Via Melkproductieregistratie (MPR) worden gegevens over de melk-, vet en eiwitproductie van de veestapel verzameld. Deze gegevens zijn de basis van managementinformatie en fokwaarden van koeien en stieren. De veehouder is verantwoordelijk voor de verzameling van de gegevens op zijn bedrijf. Hoe lees ik een MPR-uitslag? Bij de mpr-uitslag van het voorbeeldbedrijf op de rech- terpagina telt deze groep 22 koeien, die gemiddeld 36 dagen in productie zijn. is, mag niet groter zijn dan 0,15. Een vuistregel is dat koeien die meer dan 0,15 in vetgehalte dalen, meer dan een punt conditiescore verliezen.
Dienovereenkomstig, hoe wordt de bsk berekend?
De bsk wordt berekend door de som te nemen van de producten van de gewichten en de overeenkomstige waarden van de variabelen in de vergelijking. Hoe hoog mag het celgetal zijn? Het antwoord op deze vraag hangt af van een aantal factoren, waaronder het type somatische cel dat wordt geteld, de methode die wordt gebruikt om de cellen te tellen en de specifieke eisen van de regelgevende instantie of het melkkwaliteitsprogramma. In het algemeen moet het aantal somatische cellen minder dan 200.000 cellen/ml bedragen.
Wat is de Lactatiewaarde?
De lactatiewaarde is een kengetal dat aangeeft hoe goed een individueel dier of een groep dieren presteert ten opzichte van de hele melkgevende groep. Dit gebeurt op basis van productie van vet en eiwit, gecorrigeerd voor de verwachte tussenkalftijd, leeftijd en seizoen van afkalven. Wat is BSK melkvee? Bedrijfsstandaardkoe (BSK)
De BSK is te vinden op de melkcontrole-uitslag. Ook wordt het verloop van de BSK over een langere periode weergegeven. De BSK kan gebruikt worden om: Schommelingen in de productie op te sporen.
Wat te doen bij hoog celgetal?
Zo voorkomt u hoog celgetal problemen
- Werk hygiënisch met handschoenen en één uierdoek- of uierpapier per koe.
- Gebruik bij voorkeur wegwerp uierpapier.
- Stoffen uierdoeken dient u op 90°C te wassen om alle bacteriën te doden.
- Laat uw koeien na het melken bij voorkeur 30 minuten (aan het voerhek) staan.
Vervolgens, wat is chloroform in melk?
Melk is van nature vrij van chloroform. Het komt in de melk terecht via residuen van chloor bevattende reinigings- en des- infectiemiddelen die veehouders gebrui- ken om de tank en de melkinstallatie schoon te maken.