Hoe fotografeer ik sneeuwvlokken?
Sneeuwfoto's worden al snel erg blauw, vooral op een bewolkte dag, in de schaduw of tijdens de schemering. Pas je witbalans daarom tijdens het fotograferen aan naar een warme kleurtemperatuur. Schaduw is vaak de 'warmste' witbalansinstelling op je camera.
Trouwens, welke iso waarde gebruiken in de sneeuw?
Let er ook op dat de belichtingstijd langer wordt, misschien zelfs te lang om met de hand stil te houden. Zet desgewenst de ISO waarde op 200 of zelfs 400. Dit in overweging nemend, waarom zijn mijn fotos blauw? Het zonlicht op een zonnige dag is koeler dan 's middags op een bewolkte dag. Dit licht zorgt er voor dat objecten in je foto een beetje warmer er uit zien (oranje/rode kleuren) of juist kouder (blauwe kleuren).
Trouwens, kan een camera tegen sneeuw?
Een camera is bestand tegen sneeuw als hij goed beschermd is. De meeste camera's zijn niet ontworpen voor gebruik in extreem koude of natte omstandigheden, dus het is belangrijk voorzorgsmaatregelen te nemen om de camera droog en warm te houden. Als u opnamen maakt in besneeuwde omstandigheden, kunt u het beste een camera gebruiken met een waterdichte of weerbestendige behuizing. Als de camera geen weerbestendige behuizing heeft, is het belangrijk de camera tegen de sneeuw te beschermen. Dus, hoe fotografeer je het noorderlicht? Bij het fotograferen van het noorderlicht moet je met een paar dingen rekening houden. Ten eerste moet je een donkere locatie vinden met een helder zicht op de hemel. Ten tweede moet je een statief gebruiken om je camera stil te houden. Ten derde moet u een groothoeklens gebruiken en uw camera instellen op een lage ISO-instelling. Tot slot moet je een lange belichting gebruiken om de beweging van het noorderlicht vast te leggen.
Hoe stel ik mijn witbalans in?
Door een foto te maken van je grijskaart onder de huidige lichtomstandigheden, kun je handmatig de witbalans instellen. Zoek in je camera-menu naar de instelling voor handmatige witbalans. Selecteer je foto van de grijskaart en je camera stelt automatisch de witbalans in op basis van de grijskaart. Dit in overweging nemend, welke filter bij sneeuw? Maak gebruik van een polarisatiefilter
Een polarisatiefilter gaat namelijk vervelende reflecties van de sneeuw tegen, verhoogt het contrast en de lucht krijgt een diepere kleur blauw. Daarnaast beschermt een filter ook het glas van de lens van je camera tegen vuil van buitenaf.
Welke ISO waarde gebruiken?
Als je overdag in de buitenlucht foto's maakt, gebruik je de laagste ISO waarden (100 of 200) omdat er voor de sensor al voldoende licht is. Zodra je binnenshuis fotografeert, verhoog je de ISO waarde. Afhankelijk van de hoeveelheid licht binnen, gebruik je binnen een ISO waarde van 400 tot ongeveer 800. Welke instellingen camera bij sneeuw? De beste instellingen voor het maken van foto's in de sneeuw zijn:
ISO: 100-200 Sluitertijd: 1/250 Diafragma: f/16 Witbalans: Auto
Hoe werkt kleurtemperatuur?
Kleurtemperatuur is een maat voor de kleur van licht. Hij wordt gemeten in Kelvin (K) en is een schaal van koel naar warm. Hoe lager het Kelvin-getal, hoe warmer het licht. Hoe hoger het Kelvin-getal, hoe koeler het licht.