Huis > K > Kan Een Stuwdam Breken?

Kan een stuwdam breken?

Een 113 meter hoge dam ten noorden van de Iraakse stad Mosul staat op breken. Als dat gebeurt, kunnen golven tot wel 21 meter hoog de stad overspoelen. Het is niet de eerste keer dat een dam onrust veroorzaakt. Hoe kunnen we ze veiliger maken?

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Wat is de grootste stuwdam ter wereld?

De Drieklovendam is de grootste waterkrachtcentrale en stuwdam ter wereld en bevindt zich stroomafwaarts van de Driekloven in China. De dam werd voltooid in 2006, nadat hij in 1994 was gebouwd.

Wat dit betreft, hoeveel is 1 dam?

Een decameter (dam) is een lengte van 10 meter. De eenheid wordt feitelijk alleen nog in de meteorologie gebruikt. 1 vierkante decameter (1 dam2) is gelijk aan 1 are. Het voorvoegsel deca komt van het Oudgriekse woord δέκα (deka) dat "tien" betekent. Wat dit betreft, waarom heet het de dam? De Dam ontleent zijn naam aan de eigenlijke functie die het plein in het begin had: het was namelijk een dam in de Amstel, die tussen 1204 en 1275 werd gebouwd.

Vervolgens, waar wordt decameter voor gebruikt?

Er is geen definitief antwoord op deze vraag, aangezien de term "decameter" op verschillende manieren kan worden gebruikt, afhankelijk van de context. In het algemeen worden decameters echter gebruikt als meeteenheid voor lengte, afstand of grootte. Decameters kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om de lengte van een voetbalveld, de afstand tussen twee punten op een kaart of de grootte van een voorwerp op een foto te meten. Vervolgens, wat staat er op het monument op de dam? Op het monument op de dam staat "Ter nagedachtenis aan hen die hun leven verloren bij het werken aan de dam, 11 mei 2009."

Hoeveel mensen passen er op de dam in Amsterdam?

Maar met een tool van het bedrijf Argaleo is te schatten hoeveel mensen er theoretisch gezien maximaal in een gebied passen met daarbij toch genoeg ruimte tussen alle personen. Bekijk je in die tool de Dam in Amsterdam, dan passen er maximaal 4300 mensen op het plein. Hoeveel mensen kunnen op de dam in Amsterdam? Maximaal 16.000 mensen op de Dam

Dat maakt het sowieso lastig om een betrouwbare inschatting te maken op basis van de beelden. Ook Joeri Sterringa, crowdmanager bij de politie, concludeert dat een aantal van 50.000 een te hoge schatting is. Hij telde zondag zo'n 20.000 demonstranten in Amsterdam.

Mensen vragen ook: waar zijn de dijken in nederland?

De grootste en meest bekende dijk van Nederland is de Afsluitdijk tussen Noord-Holland en Friesland. Het fungeert als waterkering. De dijk sluit letterlijk het IJsselmeer af van de Waddenzee. Daarmee heeft de Afsluitdijk een belangrijke taak om Nederland te beschermen tegen overstromingen. Wat dit betreft, wat voor verschillende soorten dijken zijn er? Een dijk is een dijk om overstromingen of wateroverlast te voorkomen. Er zijn twee hoofdtypen dijken: aarden dijken en betonnen dijken.
Aarddijken worden gebouwd met grond en zand dat wordt samengeperst om een stevige basis te vormen. De grond wordt vervolgens bedekt met vegetatie om de dijk op zijn plaats te houden. Aarden dijken worden meestal gebruikt in gebieden waar overstromingen vaak voorkomen.
Betonnen dijken worden gebouwd met beton en wapeningsstaven. Het beton wordt in vormen gegoten en laat het uitharden. Betonnen dijken worden meestal gebruikt in gebieden waar overstromingen zelden voorkomen.

Bovendien, wat betekent kwelwater?

Sijpelwater is water dat ergens doorheen is gelekt of gesijpeld. In de techniek kan kwelwater verwijzen naar water dat door een dam, dijk of andere constructie om water tegen te houden is gelekt. Ook kan kwelwater verwijzen naar water dat door een pijpleiding of ander soort leiding is gelekt.

Door Willabella

Wat moet er in een DAP? :: Waar is een dam van gemaakt?
Handige links