Huis > W > Wat Is Een Gedempte Trilling?

Wat is een gedempte trilling?

De constante λ beschrijft de sterkte van de dempende kracht, bijvoorbeeld door een viskeuze vloeistof in een schokbreker. Het effect van de dempingskracht is dat de amplitude van de trilling afneemt. Voor een kleine dempingskracht is de afname exponentieel.

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Wat is een gedempte status?

U kunt de status van afzonderlijke contacten wijzigen, zodat ze niet bovenaan op het tabblad Status worden weergegeven.

Hoe wordt een trilling omgezet in een golf?

In het tweede geval zullen de aangrenzende deeltjes in het medium ook heen en weer (gaan) bewegen en dus meetrillen. De heen- en weerbeweging blijft nu niet beperkt tot één plaats, maar wordt overgedragen op de naburige mediumdeeltjes. Op deze wijze ontstaat een 'weglopende' trilling, 'golf' genoemd.
Hoe bereken je het Golfgetal?
Het golfgetal geeft aan hoeveel golven (golflengtes) er per lengte-eenheid voorkomen en is dus het omgekeerde van de golflengte. De eenheid van het golfgetal is reciproque meter (m1). Ook andere eenheden worden gebruikt, zoals: reciproque centimeter (cm1).

Mensen vragen ook: wat is het symbool voor frequentie?

Er zijn een paar verschillende symbolen die frequentie kunnen weergeven, maar het meest voorkomende is de Griekse letter f. Dit symbool wordt meestal gebruikt in vergelijkingen en formules om frequentie weer te geven, en het komt voor in allerlei verschillende contexten, van natuurkunde tot elektrotechniek. Bovendien, wat is een korte golflengte? Een korte golflengte is een golf met weinig ruimte tussen de toppen.

Men kan zich ook afvragen: hoe herken je een trilling?

Een harmonische trilling herken je aan de sinusvormige (u,t)-grafiek. Dit betekent dus als de grafiek niet de vorm van een sinus heeft het geen harmonische trilling is. Bijvoorbeeld als de grafiek een blokvorm heeft of uit driehoekjes bestaat.
Mensen vragen ook: hoe ziet een trilling eruit?
Een trilling is het simpel heen en weer bewegen van een voorwerp. Een voorbeeld hiervan is het zogenaamde massa-veersysteem. Dit systeem bestaat uit een blokje aan een veer die heen en weer beweegt over een wrijvingsloos horizontaal oppervlak (zie de onderstaande afbeelding).

Dienovereenkomstig, hoe bereken je de eigen frequentie?

Hoe bereken je eigenfrequentie? De eigenfrequentie is 1 delen door de trillingstijd 2pi x wortel(m/c). Deze formule heb ik afgeleid tot 2pi x wortel (u/g).
Hoe ontstaat een lopende golf? Een lopende golf ontstaat door de periodieke verstoring van een medium. De verstoring kan worden veroorzaakt door een trillend voorwerp, zoals een stemvork, of door de periodieke beweging van een medium, zoals water. De golf reist door het medium en wordt gereflecteerd aan de grenzen van het medium.

En nog een vraag, hoe ontstaat een staande golf?

Een staande golf ontstaat wanneer twee identieke golven elkaar ontmoeten en met elkaar interfereren. De interferentie creëert een golf die stil lijkt te staan.

Door Laurence Heinze

Welke tijdperken kennen we? :: Hoe bereken je periode tijd?
Handige links