Huis > H > Hoe Huidkanker Constateren?

Hoe huidkanker constateren?

De meest voorkomende aanwijzing voor huidkanker is een verandering op uw huid, zoals een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest of een verandering in de kleur of grootte van een al bestaande huidafwijking, zoals een moedervlek. Niet alle vormen van huidkanker zien er hetzelfde uit.

Lees verder

Bovendien, welke huidvlekken zijn kwaadaardig?

Een melanoom (kwaadaardige moedervlek) is een tumor die uitgaat van de pigmentcellen van de huid. Meestal groeit het snel en ziet het eruit als een makkelijk bloedende, bruinzwarte moedervlek. Soms is deze pijnlijk, jeukt of gaat zweren.
Hoe herken je een gevaarlijk plekje op je huid?
Als je op middelbare leeftijd een plekje hebt waarop steeds weer een korstje komt, kan dat wijzen op kwaadaardigheid. Huidkanker komt vooral voor op huid die regelmatig in de zon is geweest. Als je op middelbare leeftijd een zweertje hebt dat niet geneest, kan dat wijzen op kwaadaardigheid.

Hoe zien verdachte plekjes op de huid eruit?

Er zijn veel verschillende soorten huidlaesies, dus het is moeilijk een algemeen antwoord op deze vraag te geven. Enkele veel voorkomende tekenen dat een laesie verdacht is, zijn:
-een verandering in grootte, vorm of kleur
-een verandering in textuur (bijv. verhoogd of hobbelig)
-een verandering in uiterlijk (bijv. een korstje of korstje)
-bloedingen of afscheiding
-jeuk, branderigheid of pijn
als u een van deze veranderingen op uw huid opmerkt, is het belangrijk een arts of dermatoloog te raadplegen voor verdere evaluatie. Hoe weet je of een melanoom is uitgezaaid? Een melanoom is een kanker die begint in de cellen die de huid kleur geven (melanocyten). Melanomen kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar de kans is het grootst dat ze zich ontwikkelen op plaatsen die aan de zon zijn blootgesteld, zoals het gezicht, de hals, de borst, de rug, de benen of de armen.
De meeste melanomen worden in een vroeg stadium gediagnosticeerd, wanneer ze nog beperkt zijn tot de bovenste huidlaag (de opperhuid). Sommige melanomen kunnen echter dieper in de huid groeien en uitzaaien naar andere delen van het lichaam (uitzaaien).
De enige manier om zeker te weten of een melanoom is uitgezaaid, is een biopsie, een procedure waarbij een klein stukje weefsel wordt weggenomen en onder een microscoop wordt onderzocht. Er zijn echter enkele tekenen en symptomen die erop kunnen wijzen dat een melanoom is uitgezaaid. Deze omvatten:
- De grootte van de oorspronkelijke tumor is groter dan 1 cm
- De tumor is gezwollen (heeft een open wond)
- De tumor groeit snel
- De tumor is uitgezaaid naar de lymfeklieren
- De tumor is uitgezaaid naar andere organen, zoals de lever of de longen

Welke plekjes zijn verdacht?

Een vlek is verdacht als u een of meerdere van onderstaande eigenschappen vaststelt: Asymmetrie: ontstaan van of evolueren naar een asymmetrische vorm, waarbij de ene helft van het letsel niet meer het spiegelbeeld is van de andere helft.
Hoe ziet een kwaadaardig bultje eruit?
Ook de vormen van de tumoren verschillen. Een goedaardige tumor kenmerkt zich vaak door een ronde vorm. Een kwaadaardige tumor daarentegen groeit meer als een aardappel die begint uit te lopen. Deze 'sprieten' groeien door de wanden van omliggend weefsel en organen heen.

Hoe ziet een kwaadaardig melanoom eruit?

Zo is een melanoom meestal grillig en asymmetrisch van vorm. De pigmentatie is vaak onregelmatig. Naast bruin en zwart kunnen de kleuren rood, paars, blauw, grijs, wit of een combinatie van verschillende kleuren voorkomen. Niet alle melanomen zijn dus alleen zwart gekleurd.
Hoe ziet een verhoornde huid eruit? Een verhoornde huid ziet eruit als een dikke, schilferige huid die vaak voorkomt op de handen, voeten en ellebogen. De huid kan droog en gebarsten zijn en een gele of witte tint hebben. Een verhoornde huid is het resultaat van een opeenhoping van dode huidcellen die door de zon of andere factoren zijn verhard.

Wat voor huidaandoening heb ik?

Als u niet zeker weet welke huidaandoening u hebt, kunt u het beste een dermatoloog of een andere medische deskundige raadplegen. Een dermatoloog kan een diagnose stellen en een behandelplan aanbevelen.

Door Lafleur Bianco

Kun je genezen van uitgezaaide melanoom? :: Kan een werkwoord ook een zelfstandig naamwoord zijn?
Handige links