Huis > H > Hoe Start Je Een Interview?

Hoe start je een interview?

Opening. Je begint het gesprek met het uitleggen van het doel: wat je hoopt te weten te komen. Bij bijvoorbeeld een exit-interview wil je iemands beweegredenen om te vertrekken, achterhalen. Vervolgens stel je de gesprekstijd vast en in het geval van een meer 'open' gesprek, bepaal je de thema's die aan de orde komen.

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Kan programma niet starten start Excel?

U kunt de optie 'Exacte bol volgende' in het menu 'Extra, invoegtoepassingen' aanvinken. Soms kan het uitschakelen van deze optie helpen het probleem op te lossen.

Hoe zet je een interview op papier?

Het schrijven van een interview is tijdrovend werk. Werk het interview zo snel mogelijk uit, dan staat het interview nog fris in je geheugen. In een interview staat vaak een persoonlijk verhaal centraal, waarbij de benodigde informatie uit het verhaal gefilterd moet worden. Probeer hoofd- en bijzaken te scheiden.
Wat zijn interviewvragen?
Het gaat eigenlijk niet om de vragen die je stelt, maar om de antwoorden die je krijgt. De vragen zijn het middel en de antwoorden zijn het doel. Soms is het gegeven antwoord in eerste instantie niet echt het antwoord wat je zoekt.

Je kunt ook vragen hoeveel interviews voor betrouwbaar onderzoek?

Er is geen definitief antwoord op deze vraag, aangezien het aantal interviews dat nodig is voor betrouwbaar onderzoek varieert, afhankelijk van het onderzochte onderwerp en het gewenste niveau van betrouwbaarheid. Als algemene regel geldt echter dat meer interviews meestal leiden tot betrouwbaarder onderzoek. Door meer interviews te houden kan namelijk een grotere diversiteit aan perspectieven en ervaringen worden vertegenwoordigd, waardoor eventuele vooroordelen kunnen worden gecompenseerd. Bovendien kan het houden van meer interviews de validiteit van het onderzoek helpen vergroten doordat er meer mogelijkheden zijn voor triangulatie van gegevens. Waaruit bestaat een interview? Bij een sollicitatiegesprek stelt de interviewer de ondervraagde over het algemeen vragen over zijn kwalificaties, ervaring en doelstellingen. De interviewer kan ook hypothetische vragen stellen of de ondervraagde vragen een probleem op te lossen. De interviewer gebruikt het gesprek om te bepalen of de ondervraagde geschikt is voor de functie.

Gerelateerde artikelen

Hoe start ik een VPN verbinding?

Een virtueel privénetwerk (VPN) is een dienst waarmee u verbinding kunt maken met een server in een ander land.

Hoe leg je een interview af?

6 tips voor een goed interview
  1. Neem aantekeningen/neem het gesprek op.
  2. Stel de geïnterviewde op zijn gemak.
  3. Luister intensief.
  4. Geef de geïnterviewde tijd om na te denken.
  5. Wees helder in je vraagstelling.
  6. Blijf objectief, wees sympathiek.
Hoe begin je een telefonisch interview?
De beste start maak je met wat makkelijke vragen. Informeer bijvoorbeeld naar iemands functie of de achtergrond van het bedrijf. Veel mensen kunnen hier makkelijk over vertellen. Het voordeel van beginnen met deze vragen, is dat je geïnterviewde alvast in de praat-modus komt.

Hoe presenteer je een interview?

Je kunt ervoor kiezen om de mensen die je hebt geïnterviewd letterlijk te citeren of te parafraseren. Bij citeren neem je de woorden van de geïnterviewde persoon letterlijk over. Bij parafraseren vat je in je eigen woorden samen wat die persoon gezegd heeft.
Hoe schrijf je een interview voorbeeld? Bij het schrijven van een interviewvoorbeeld is het belangrijk eerst het doel van het voorbeeld te begrijpen. Wordt de steekproef geschreven om de persoonlijkheid van de geïnterviewde te laten zien? Of wordt de steekproef geschreven om een nauwkeurige transcriptie van het interview te geven? Zodra het doel is bepaald, zal het gemakkelijker zijn te beslissen welke informatie moet worden opgenomen en hoe de steekproef moet worden opgemaakt.
Als de steekproef wordt geschreven om de persoonlijkheid van de geïnterviewde te laten zien, dan is het belangrijk om citaten op te nemen die de essentie van de geïnterviewde weergeven. Het is ook belangrijk om de citaten van context te voorzien, zodat de lezer een idee krijgt van wie de persoon is en waarover hij praat. Als de geïnterviewde bijvoorbeeld een muzikant is, dan is het nuttig om informatie over zijn muziek en zijn carrière op te nemen.
Als de steekproef wordt geschreven om een nauwkeurige transcriptie van het interview te geven, dan is het belangrijk om alle vragen die werden gesteld en de antwoorden die werden gegeven op te nemen. Het is ook belangrijk om de steekproef op te stellen op een manier die gemakkelijk te lezen en te begrijpen is. De vragen en antwoorden kunnen bijvoorbeeld achter elkaar staan, of ze kunnen inspringen zodat duidelijk is wie er spreekt.

Wat zijn goede interviewvragen voor een bedrijf?

Er is geen definitief antwoord op deze vraag, omdat de beste sollicitatievragen variëren naargelang het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert. Enkele tips voor het opstellen van goede interviewvragen zijn echter:
Zorg ervoor dat je vragen specifiek zijn voor het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert. Algemene vragen geven u niet de specifieke informatie die u zoekt.
Vermijd ja- of nee-vragen, want die geven je niet de gedetailleerde informatie die je nodig hebt. Stel in plaats daarvan open vragen waarbij de ondervraagde zijn antwoord moet toelichten.
Stel vragen die u helpen de kwalificaties van de ondervraagde voor de functie te beoordelen. U kunt hen bijvoorbeeld vragen een moment te beschrijven waarop zij een moeilijk probleem moesten oplossen.
Stel vragen over de cultuur en waarden van het bedrijf om een idee te krijgen of de geïnterviewde bij het bedrijf past. U kunt bijvoorbeeld vragen wat het bedrijf volgens hen uniek maakt.
Luister ten slotte goed naar de antwoorden en stel zo nodig aanvullende vragen.

Door Darn Sundby

Vergelijkbare artikelen

Welke vragen kun je stellen over iemands werk? :: Wat zijn de kosten van een omgevingsvergunning?
Handige links