Huis > I > Is Ie Goed Nederlands?

Is ie goed Nederlands?

Zoals het Middelnederlandse swigen in het moderne Nederlands zwijgen geworden is, is hi hij geworden. Maar in die gereduceerde vorm i is i in het moderne Nederlands gewoon i gebleven. Vandaar dat we in het Nederlands van vandaag na beklemtoonde woorden als vervoegde werkwoordsvormen nog steeds ie kunnen horen.

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Is een druppellader goed voor accu?

Een druppellader is nuttig om accu's gedurende een langere periode te onderhouden. De batterij wordt niet ontladen en beschadigd als een druppellader wordt gebruikt.

Dit in overweging nemend, waarom zeg je biezonder?

Omdat men in vroegere tijden niet de gewoonte had om puntjes op de /i/ te zetten, zag de lange klank /ii/ er al snel uit als een /u/. Om verwarring te voorkomen werd er vaak onder de tweede /i/ een haakje gezet. Hierdoor zag de tweede /i/ er dus een beetje uit als een /j/.
Waarom schrijf je bijzonder met een ij?
Reacties. Historisch gezien is de ij ontstaan uit de 2 letters ii. Met deze dubbele ii wilde men een lange i aangeven. Vroeger bestond de gewoonte om een puntje op de i te zetten niet en kon een dubbele ii zonder puntjes gemakkelijk verward worden met de letter u (vooral in teksten geschreven met de hand).

Hoe spreek je ie uit?

Het woord "het" is een voornaamwoord dat verwijst naar een ding of een situatie die niet gespecificeerd is. Het woord kan als enkelvoud of meervoud worden gebruikt. Het woord "het" wordt uitgesproken als /ɪt/. Hoe schrijf je de Nederlandse taal? Het Nederlands wordt meestal geschreven met het Latijnse alfabet. Er zijn echter enkele regionale variaties, zoals het gebruik van de letter IJ in plaats van de letter Y in sommige gebieden.

Gerelateerde artikelen

Hoe weet je dat een accu van een laptop niet meeer goed werkt?

Als de accu van uw laptop helemaal niet meer oplaadt, maar de laptop werkt nog wel zonder accu, dan is het tijd om de accu te vervangen. De accu is in dit geval niet meer bruikbaar. U kunt de accu uit de laptop halen als u niet weet wat er aan de hand is.

Waar staat de afkorting io voor?

afk. van: 1. in oprichting; 2. in opdracht.
Waarom bijzonder en niet biezonder?
Officieel is het nog altijd 'bijzonder', maar veel schrijvers en vertalers, vaak niet de minste onder de broederen, schrijven 'bizonder' in de geest van de Middelburgse leraar Hasselbach, die in open lettergrepen vaker de enkele i wenste. Dit is al in DE GIDS betoogd in 1907.

Waarom ij met hoofdletter?

IJ aan het begin van de zin

De ij wordt wél als één geheel behandeld aan het begin van de zin en aan het begin van een eigennaam. Het is: 'IJverig ging IJsbrand aan de slag'; zowel de i als de j wordt een hoofdletter. Bij andere lettercombinaties gebeurt dit niet: het is Ieniemienie en Eucalypta.
Trouwens, waarom een lange ij? Het Nederlandse alfabet heeft geen speciale letter voor de "ij"-klank, dus die wordt weergegeven door een digraaf (twee letters die als één klank worden uitgesproken).

Waarom lange ij of korte ei?

Er is geen definitief antwoord op deze vraag; het hangt af van de specifieke toepassing en van de voorkeuren van de gebruiker. Sommige mensen geven misschien de voorkeur aan een lange ij omdat ze dan meer controle hebben over de snaar, terwijl anderen de voorkeur geven aan een kort ei omdat dat gemakkelijker te controleren is en een consistentere klank oplevert. Uiteindelijk is het aan de individuele speler om te beslissen welke aanpak voor hem het beste werkt.

Door Plotkin

Vergelijkbare artikelen

Hoe spreek je de letter L uit? :: Wat kan je met CSS?
Handige links