Huis > W > Wat Is Auteursrecht Volgens Artikel 1 Van De Auteurswet?

Wat is auteursrecht Volgens artikel 1 van de Auteurswet?

Artikel 1. Het auteursrecht is het uitsluitend recht van den maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.

Lees verder

Gerelateerde artikelen

Wat is de beste tv volgens Consumentenbond?

Een 4K Ultra HD oled-televisie is door de Consumentenbond als beste uit de test gekomen.

Welke werken zijn auteursrechtelijk beschermd?

Een werk wordt beschermd door het auteursrecht, op voorwaarde dat: het werk het resultaat is van een creatieve activiteit; het werk uitgedrukt is in een concrete vorm; het werk origineel is.
Waar zit auteursrecht?
De wetgever omschrijft het auteursrecht in artikel 1 van de Nederlandse Auteurswet als volgt: 'Het uitsluitend recht van een maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst of van diens rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken of te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen bij de wet gesteld.

Mensen vragen ook: wat betekent het auteursrecht?

Er zijn een paar verschillende dingen die auteursrecht kan betekenen. Meestal verwijst het naar de wettelijke bescherming van creatieve werken. Dit betekent dat de maker van een werk het exclusieve recht heeft om het werk te reproduceren, te verspreiden en uit te voeren. Auteursrecht kan ook verwijzen naar het proces van registratie van een werk bij de overheid om deze wettelijke bescherming te krijgen. Dit in overweging nemend, is auteursrecht een vermogensrecht? Auteursrecht is een soort intellectueel eigendom dat de eigenaar ervan het exclusieve recht geeft om kopieën van een werk te maken, het werk in het openbaar uit te voeren of afgeleide werken te maken. Auteursrecht is een eigendomsrecht, maar het is niet hetzelfde als eigenaar zijn van het fysieke object waarop het werk is vastgelegd. U kunt bijvoorbeeld een schilderij kopen, maar u kunt niet het auteursrecht op dat schilderij kopen.

Gerelateerde artikelen

Wat mag wel en niet volgens AVG?

Bijzondere persoonsgegevens worden ook tot de gewone persoonsgegevens gerekend. Deze gaan over iemands gezondheid, strafblad of politieke gezindheid. Tenzij u een wettelijke uitzondering hebt, kunt u geen bijzondere persoonsgegevens gebruiken.

Dienovereenkomstig, hoe auteursrechten vermelden?

Moet ik een 'copyright notice' vermelden bij mijn werken als ik die auteursrechtelijk wil beschermen?
  1. Vermeld het woord 'copyright' of het teken ©.
  2. Gevolgd door het jaartal waarin het werk voor het eerst is gepubliceerd.
  3. Daarachter de naamsvermelding van de auteur.
Wat is door het auteursrecht beschermd?
Het auteursrecht beschermt de originele creaties van de geest, zoals bijv. beeldhouwwerken, literaire en wetenschappelijke teksten, scenario's, schilderijen, foto's, filmwerken, voordrachten, choreografieën,

Dienovereenkomstig, hoe herken je auteursrecht op een cd?

Waaraan kun je het auteursrecht bijvoorbeeld op een cd herkennen? Het werk moet wel origineel zijn: het mag niet zijn nageaapt. En het werk moet waarneembaar zijn, dat wil zeggen: te horen of te zien – een idee is niet auteursrechtelijk beschermd.
Trouwens, hoe worden auteursrechten vergoed? Er is niet één definitief antwoord op deze vraag omdat er verschillende manieren zijn waarop auteursrechten vergoed kunnen worden, afhankelijk van de situatie. Bijvoorbeeld, als een houder van een auteursrecht zijn werk aan een andere partij in licentie geeft voor gebruik, kan hij een royalty ontvangen voor elk gebruik van het werk. Als een auteursrechthebbende iemand aanklaagt wegens inbreuk op zijn auteursrecht, kan hij een schadevergoeding krijgen van de rechtbank. In sommige gevallen kunnen auteursrechthebbenden ook hun advocaatkosten terugkrijgen.

Dus, welke auteursrechten zijn er?

De drie belangrijkste auteursrechten zijn het auteursrecht van de auteur, het auteursrecht van de uitgever en het auteursrecht van de distributeur.

Door Malloch Fiscus

Vergelijkbare artikelen

Hoe regel en bewaak je auteursrecht? :: Waar op letten architect?
Handige links