Hoe kan je klonen?
Hoe werkt Kerntransplantatie?
Wat is er allemaal gekloond?
Tot de gekloonde dieren behoren schapen, muizen, varkens, koeien, katten, konijnen, paarden, honden en apen. Gekloonde planten zijn onder andere tabak, aardappelen, tomaten, maïs, tarwe en rijst. Daarnaast is DNA van mensen, dieren en planten gekloond. Mensen vragen ook: hoe kun je een dier klonen? Het klonen van dieren is mogelijk sinds het begin van de jaren negentig, toen wetenschappers van het Roslin Institute in Schotland met succes een schaap kloonden uit een volwassen cel. Sindsdien zijn vele andere dieren gekloond, waaronder koeien, varkens, muizen en ratten. Het kloonproces begint met het verzamelen van een cel van het te klonen dier. Het DNA van deze cel wordt vervolgens ingebracht in een eicel van een ander dier, waarvan het eigen DNA is verwijderd. De eicel wordt vervolgens gestimuleerd om zich te delen en uit te groeien tot een embryo. Dit embryo wordt vervolgens geïmplanteerd in de baarmoeder van een draagmoeder, waar het zich ontwikkelt en geboren wordt als een kloon van het oorspronkelijke dier.
Kun je jezelf klonen?
Het is dus mogelijk om menselijke embryo's te maken via kloneren en in theorie kan het gekloonde embryo in een eileider of baarmoeder worden geplaatst zodat na negen maanden een baby wordt geboren.
Wat zijn de nadelen van klonen?
Genetische manipulatie is gebruikt om genetisch gemodificeerde gewassen te creëren, dat zijn planten die nieuwe genen hebben gekregen om ze resistent te maken tegen herbiciden of plagen. GM gewassen worden in veel landen in de wereld geteeld, inclusief de Verenigde Staten.
Bij mensen is genetische manipulatie gebruikt om behandelingen te creëren voor genetische ziekten, zoals taaislijmziekte en hemofilie. Het is ook gebruikt om menselijke insuline en menselijk groeihormoon te creëren.
En nog een vraag, hoe identiek zijn klonen?
Het woord "kloon" verwijst naar een groep genetisch identieke cellen of organismen. Klonen worden op natuurlijke wijze geproduceerd in vele organismen, waaronder bacteriën, schimmels en planten. In sommige organismen, zoals mensen, worden klonen ook kunstmatig geproduceerd.
Klonen zijn identiek omdat ze dezelfde genetische informatie hebben. Dit betekent dat ze er hetzelfde uitzien en dezelfde fysieke kenmerken hebben. Klonen kunnen echter verschillen in hun DNA-sequentie, wat kan leiden tot verschillende eigenschappen.