Huis > W > Wat Is Weldoen?

Wat is weldoen?

Het principe van weldoen betekent dat je iemands welzijn (zoals gezondheid en welbevinden) actief moet bevorderen. Dat is immers het doel van de geneeskunde: goed doen voor je patiënten. Het gaat dus niet enkel om levensverlenging: ook de kwaliteit van leven doet er toe bij weldoen.

Lees verder

Hoe verwoord je een ethisch dilemma?

Hoe pak je een moreel dilemma aan?
  1. Dilemma verkennen. Inventariseer de vragen en probeer daar een antwoord op te vinden.
  2. Morele vraag formuleren.
  3. Betrokkenen en argumenten analyseren.
  4. Argumenten afwegen.
  5. Besluit nemen.
  6. Proces evalueren.
Dienovereenkomstig, hoe herken je een ethisch dilemma?
Kenmerken van een ethisch dilemma zijn: Je moet kiezen uit twee of meer keuzes. Het onderwerp gaat over waarden en normen. Je hebt de keus uit oplossingen die ongewenst zijn (voor cliënt, medewerker, organisatie) of niet ideaal zijn.

Wat is een goed dilemma?

Een dilemma is een situatie waarin een beslissing moet worden genomen tussen twee of meer even ongunstige opties. Dienovereenkomstig, wat is een ethische waarde? Een ethische waarde is een overtuiging of beginsel dat een individu of een groep mensen aanhangt om hun handelingen te sturen. Deze waarden dienen als moreel kompas en kunnen worden gebruikt om beslissingen te nemen over goed en kwaad. Ethische waarden zijn vaak gebaseerd op religieuze of culturele overtuigingen, maar ze kunnen ook gebaseerd zijn op persoonlijke overtuigingen of ervaringen.

Daarvan, wat is de principe benadering?

De dominante stroming binnen de medische ethiek is de principebenadering. Deze benadering biedt een moreel denkkader. De principebenadering gaat uit van vier principes die richting geven aan het handelen: respect voor autonomie, niet-schaden, weldoen en rechtvaardigheid.
Trouwens, wat is deontologie van kant?
De deontologie gaat uit van het principe dat een handeling in lijn moet zijn met een in zichzelf geldende regel, zoals een waarde, norm of wet. Daarbij doen de gevolgen van die handeling niet ter zake: ook al zijn die nog zo positief, een handeling is moreel onjuist als deze niet aan de geldende regel voldoet.

Welke dilemma's bij onvrijwillige zorg?

De bedoeling van de Wet zorg en dwang is dat onvrijwillige zorg voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking zo veel mogelijk wordt voorkomen. Daarbij geldt "Nee, tenzij...". Dat betekent dat je als zorgprofessional steeds weer een afweging maakt tussen veiligheid en vrijheid van een cliënt.
Welke wet en regelgeving speelt een rol bij de uitvoering van technologische middelen? Er zijn verschillende wetten en regels die een rol spelen bij de implementatie van technologische hulpmiddelen. De meest opvallende zijn de Wet voor gehandicapten (ADA), de Wet bescherming online privacy van kinderen (COPPA) en de Wet op de gezinsrechten en -privacy (FERPA).
De ADA vereist dat alle technologische middelen toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Dit betekent dat websites compatibel moeten zijn met schermleessoftware, alternatieve tekst voor afbeeldingen moeten bieden en gesloten ondertiteling voor video's moeten aanbieden.
COPPA regelt hoe online bedrijven persoonlijke informatie van kinderen jonger dan 13 jaar kunnen verzamelen, gebruiken en openbaar maken. Deze wet is van toepassing op elke website of online dienst die gericht is op kinderen of die daadwerkelijk weet dat hij persoonlijke informatie van kinderen verzamelt.
FERPA beschermt de privacy van onderwijsgegevens van studenten. Deze wet is van toepassing op elke school die federale financiering ontvangt, en vereist dat scholen schriftelijke toestemming krijgen van studenten of hun ouders voordat zij persoonlijk identificeerbare informatie uit hun onderwijsdossiers vrijgeven.

Wat kun en mag je doen als een cliënt géén gebruik wil maken van hulpmiddelen?

Als een cliënt geen hulpmiddelen wil gebruiken, zijn er een paar dingen die gedaan kunnen worden. Het eerste is proberen te achterhalen waarom de cliënt de hulpmiddelen niet wil gebruiken. Het kan zijn dat de cliënt zich er niet prettig bij voelt, niet begrijpt hoe hij ze moet gebruiken of denkt dat ze niet nuttig zijn. Als de reden eenmaal is vastgesteld, is het misschien mogelijk het probleem aan te pakken en de cliënt op andere gedachten te brengen. Als de reden niet kan worden vastgesteld of als de cliënt nog steeds niet bereid is hulpmiddelen te gebruiken, is de volgende beste optie manieren te vinden om de cliënt te helpen zonder hulpmiddelen. Dit kan betekenen dat de cliënt andere technieken leert of andere hulpmiddelen krijgt waarbij geen hulpmiddelen nodig zijn.

Door Damara

Wat is PubMed voor databank? :: Wat zijn de ethische principes?
Handige links