Huis > W > Wat Is Het Zorgstelsel?

Wat is het zorgstelsel?

Het Nederlandse zorgstelsel is gebaseerd op een aantal principes: er moet sprake zijn van een goede en verantwoorde kwaliteit van de zorg, van betaalbare zorg en van beschikbaarheid van zorg voor iedereen, ongeacht leeftijd, gezondheidstoestand of inkomen.

Lees verder

Bovendien, hoe wordt het zorgstelsel in nederland betaald?

Het basispakket aan verzekerde zorg wordt betaald met geld uit het Zorgverzekeringsfonds (Zvf) en via de (nominale) premies die iedereen vanaf 18 jaar elke maand rechtstreeks aan de eigen zorgverzekeraar betaalt.
En nog een vraag, wat is het verschil tussen een basisverzekering en een aanvullende verzekering?
Een aanvullende zorgverzekering dekt vaak verschillende soorten zorg. Bijvoorbeeld fysiotherapie en brillen en lenzen. U mag aanvullende zorgverzekeringen afsluiten bij een andere zorgverzekeraar dan de basisverzekering.

Dienovereenkomstig, is een basis zorgverzekering voldoende?

Een basisverzekering is niet altijd voldoende. Soms hebben mensen een aanvullende ziektekostenverzekering nodig om dingen te dekken die hun basisverzekering niet dekt. Voorbeelden van zaken die niet door de basisverzekering worden gedekt zijn: tandheelkundige zorg, geestelijke gezondheidszorg, geneesmiddelen op recept en bepaalde soorten medische apparatuur. Wat valt niet onder de basisverzekering? Er zijn enkele zaken die doorgaans niet door de basisverzekering worden gedekt, zoals schade door overstroming, schade veroorzaakt door aardbevingen en schade veroorzaakt door opzet. Bovendien dekt de basisverzekering doorgaans geen inboedel buiten de woning, zoals vrijstaande garages, opslagloodsen of schuttingen. Om voor deze zaken verzekerd te zijn, moet u een aanvullende verzekering of een aparte polis afsluiten.

Kun je midden in het jaar van zorgverzekering wijzigen?

Tot wanneer kan ik mijn zorgverzekering wijzigen? Het wijzigen van je zorgverzekering kan aan het einde van het kalenderjaar, tussen 12 november en 31 december. De wijziging gaat in op 1 januari.
Wat dit betreft, kan ik mijn aanvullende verzekering tussentijds wijzigen zilveren kruis?
Nee, u kunt uw aanvullende verzekering niet het hele jaar door wijzigen of opzeggen. U kunt uw aanvullende verzekering voor 2022 wijzigen tot 1 februari 2022. De wijziging gaat dan per 1 januari 2022 in.

Kan je zomaar van zorgverzekering veranderen?

Een andere zorgverzekering afsluiten kan online of telefonisch. Doe dit ieder jaar uiterlijk op 31 december. Dan zegt de nieuwe zorgverzekeraar automatisch uw oude zorgverzekering op. Als u zelf uiterlijk op 31 december uw zorgpolis opzegt, heeft u tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgpolis af te sluiten.
Wat is de aanvullende verzekering mutualiteit?
De aanvullende verzekering geeft bijvoorbeeld een terugbetaling bij aankoop van brillen, lenzen, hoorapparaten enz. of kent extra voordelen toe wanneer er een kindje op komst is. Als lid van een ziekenfonds kunt u trouwens ook een ziekteverzekering bij uw ziekenfonds afsluiten. Dit type verzekering is niet verplicht.

Wat betaal je gemiddeld aan verzekeringen?

Alle verzekeringen overzichtelijk op een rij
Soort verzekering:Kosten:
AansprakelijkheidsverzekeringCirca 80 euro per maand
BedrijfsschadeverzekeringCirca 17 euro per maand
Inventaris/goederenverzekeringCirca 15 euro per maand
RechtsbijstandverzekeringCirca 33 euro per maand

Door Olenta Amati

Wat is een ander woord voor stijl? :: Kun je halverwege het jaar een aanvullende verzekering afsluiten?
Handige links